Hadsten Højskole
MAJ

Danmark spiser sammen – på Hadsten Højskole

dk_spiser_sammen_web

Uge 17 stod i fællesskabets tegn, da Folkebevægelsen mod Ensomhed arrangerede fællesspisning landet over. Hadsten Højskole inviterede indenfor til en dag med rundvisning, sang, spisning og foredrag.

Af Maja Langberg, elev på forårsholdet 2016 på Hadsten Højskole

Det er tirsdag eftermiddag, og regnen driver ned af murene omkring højskolen. Alligevel strømmer det til skolen med gæster. Dørene åbner igen og igen, og ind tripper nysgerrige besøgende fra nær og fjern. De fleste ansigter tilhører ældre mennesker, og de bliver modtaget af skolens elever til en lille rundvisning. Små og store flokke bliver vist rundt på skolens fællesarealer og gange, og de modige får lov til at kigge ind på elevernes værelser. Mange af de ældre har mødt hinanden før til forskellige arrangementer, og snakken går lystigt. De er nysgerrige, og det gælder også i forhold til skolens elever. Netop denne kontakt til den yngre generation italesætter Anne Grethe, besøgende fra Korsholm: “Det er så dejligt med unge mennesker. Med et barnebarn, der selv går på højskole, er det spændende at se, hvordan det foregår.” Herudover tilføjer hun, at aftenens program med sang, foredrag og fællesspisning tiltalte hende meget, da hun læste om det i den lokale ugeavis. “Arrangementet indeholder hele pakken” afslutter hun resolut.
Højskolesange og en snak om Grundtvig
Forskellige toner fylder gangene. Skolens band og den tunge bas brummer gennem døren til musiklokalet, et par stykker spiller på guitar og ukulele i de blå sofaer, og de mest friske af skolens elever runder en regnfuld løbetur af til udstrækningsmusik i gymnastiksalen. Rundvisningen afsluttes i Foredragssalen, hvor skolens forstander Jacob Kjærsgaard byder velkommen. De sidste finder sig til rette i de lilla stole, og elevernes dekorerede sangbøger bliver sendt rundt. Forstanderen introducerer den første sang med en lille fortælling om Grundtvig og de grundsten, højskolen bygger på. Det er stadig gråt udenfor, men indenfor bliver der smilet, nikket og grinet. Stemningen er god. Et ældre par pudser brillerne synkront. Det har de prøvet før. De besøgende synger mange sange, både nye og gamle. Der bliver sunget højst til de gamle. Sangtimen lakker mod enden, og tiden er kommet til aftensmad, som de gæsterne skal spise sammen med eleverne. Jacob Kjærsgaard sender gæsterne videre med ordene: “Det er nogle rutinerede og sultne elever. I må kæmpe om maden, ” og de lille stole forlades med en klukken.
En proppet spisesal
Spisesalen dufter af smørstege kartofler. Gæsterne blander sig med eleverne ved spisesalens borde, og der bliver fortalt historier fra de besøgendes egen tid på højskole. Ove og Dorthe Kierkegaard bor i Hadsten, og Ove gik selv på højskolen tilbage i 1954. Dorthe fortæller, at de ofte er på skolen til diverse arrangementer og kurser. Alligevel greb Ove muligheden for endnu en rundtur i dagens anledning.
Der spises og snakkes. Der er masser af mad, og når gæsterne ikke kan spise mere, er der mulighed for at deltage i foredrag på skolen. Foredraget er en del af konceptet Tænkepauser fra Aarhus Universitet, og dagens tema er “Tillid” af Gert Tinggaard Svendsen. Mange af gæsterne takker ja og tager med til foredraget. Det grå vejr lokker ikke. Spørgsmålene til foredragsholderen er mange, og efter god debat med kaffe og chokoladekage til takker gæsterne af på en dag i fællesskabets tegn.