ET LANGT OPHOLD PÅ HØJSKOLE?
Næste hold begynder den 16. august 2020

Det siger eleverne

Hvorfor skal jeg starte på højskole? Hvad har andre fået ud af at gå på højskole? Er højskole overhovedet noget for mig?  Måske du sidder med disse spørgsmål lige nu og overvejer, om du skal tage et ophold på Hadsten Højskole. Derfor har vi bedt en række tidligere elever fortælle, hvorfor de tog på højskole, og hvad de har fået ud af deres ophold på Hadsten Højskole.

På Hadsten Højskole har vi mange forskellige elever. Ikke nok med, at de kommer fra vidt forskellige steder i landet, så kommer de også med meget forskellige drømme om, hvad højskoleopholdet skal fører med sig.

Christoffer Jørgensen – Drømmen om politiet

Forberedende kursus Politi Hadsten Højskole, politielev Christoffer JørgensenDen primære årsag til, at jeg startede på højskole var, at jeg gerne ville ind til politiet. Jeg havde trænet i forvejen, men jeg tænkte, at jeg kunne bygge yderligere ovenpå ved at tage på højskole. Og det synes jeg bestemt også, at jeg har gjort. Jeg kender en, der er i politiet nu, som kom ind til politiet efter at have været på Hadsten Højskole. Så jeg tænkte, at det var et ret oplagt at forsøge det samme.

Det at møde Rigspolitiet og mærke, at de gerne vil engagere sig i os, har været fedt.  Vi får et indblik i, hvordan de træner på politiskolen, og det kan vi så forsøge at efterligne selv. Samtidig er det fedt at mærke, at de gerne vil svare på alle vores spørgsmål, uanset hvad de drejer sig om. De har en indsigt, som man kun får af at have arbejdet i faget. Og så er det bare fedt at mærke, at de gerne vil os det godt og faktisk forsøger at hjælpe os til at klare prøverne så godt som muligt. Det har gjort, at jeg ikke er det mindste i tvivl om, at min fremtid ligger i politiet.

Anne Sophie Lindinger – En spirrende journalist

Jeg tog på højskole, fordi jeg gerne vil være journalist. Og så så jeg det prøveforberedende kursus i journalistik. Det var derfor jeg startede her. Vi har lært en masse om alle de forskellige dele af optagelsesprøven, hvilket jeg synes har rustet os rigtig godt. Vi får rig mulighed for både at træne den kreative del af prøven, men samtidig er vi alle sammen blevet meget bedre sprogligt og grammatisk. Vi har lært at skrive mere levende, i stedet for at skrive passivt og kedeligt. Og så er det positivt, at vores underviser er så relativt ung, at vi føler, at hun kan relatere sig til vores virkelighed.Prøveforberedende kursus journalist højskole, journalistelev Anne Sophie Lindinger

Noget af det gode ved Hadsten Højskole er, at der udbydes så mange forskellige fag. Så vi har mulighed for at prøve lidt af det hele. Jeg har meget journalistik, men jeg har også rigtig mange kreative fag, fordi jeg gerne ville spille musik og lave noget mere kreativt, samtidig med at jeg dykkede ned journalistikken.

Jeg synes, jeg er blevet mere voksen af at være på højskole. Desuden har jeg lært en masse nye mennesker at kende og fået en helt andet form for venskaber med folk. Vi ser jo hinanden hver dag, som det sidste inden vi går i seng og som det første, når vi står op. Det synes jeg, er noget af det vigtigste for mig

Vi lever lidt i en lille boble på højskolen. Nogle gange glemmer man lidt, at der sker noget på den anden side. Første gang jeg tog hjem i en weekend, var det lidt et chok. Jeg havde næsten glemt, at verden går videre udenfor og folk lever deres almindelige liv, som de altid har gjort.

Lærke Bjertrup – Et pit-stop fra studierne

Jeg tog på højskole, fordi jeg havde brug for en pause fra mine studier på universitet. Jeg synes, at det var hårdt at studere, og jeg havde brug for at få en pause og finde ud af, om det var det, jeg ville bruge min tid på. Samtidig trængte jeg til at få lidt motivation tilbage.

pit-stop elev Hadsten Højskole, Lærke BjertrupJeg undersøgt nogle forskellige højskoler, men valgte Hadsten, fordi der var mange forskellige fag at vælge mellem. Det trak meget op, at der var stor valgfrihed, og at jeg ikke skulle lægge mig fast på en linje. Jeg har ret mange forskellige interesser, og jeg kunne pleje dem alle her.

Mit råd er, at du skal vælge de fag, som du selv synes er spændende. Fordi du får så stor en valgfrihed, er det også op til dig selv, at du får valgt noget, som du ikke går død i. Samtidig er der en del fællesting, som musiktime, Speakers Corner og morgensamlinger, som er med til at skabe et fællesskab, hvor alle er med. Det er meget anderledes end på universitetet. Her gør lærerne faktisk en indsats for, at vi har nogle ting at være fælles om.

Jeg vil klart anbefale andre at tage på højskole. Man får virkelig meget ud af det, og jeg tror det er sundt at opleve noget andet end det karakterpres, der er på gymnasiet og universitet. Det er fedt at have et fag, bare fordi man synes, at det er interessant for en selv. Jeg vil mene, at man både kan tage et ophold i sit sabbatår, men det fungerer også rigtig godt som et afbræk fra universitet. Hvis man har brug for at lave noget andet eller få noget motivation tilbage.

Nanna Petersen – Er jeg højskoletypen?

Jeg tog på højskole for at lære mig selv at kende og stille mig selv en udfordring. Jeg har egentlig aldrig set mig selv som højskoletypen, men jeg havde hørt at man udviklede sig meget. Og det er virkelig rigtigt. Jeg synes, man lærer sig selv at kende, ved at være i et andet miljø, end man er vant til. Man lærer at indrette sig efter højskolen, hvor du bliver tvunget til at også at tage hensyn til de andre, der er her.Hvorfor højskole? Nanne Petersen

Det bedste ved at være på højskole er helt klart, at man får venner for livet. Vi er her alle sammen af samme grund og kan relatere til hinanden. Det er vildt hyggeligt at være sammen hver dag. Det fællesskab vi har, det møder man ikke ude for højskolen. Der skal man i hvert fald kæmpe meget mere for det. Her bliver det bare en naturlig del af hverdagen.

Jeg er blevet mere imødekommende af at komme på højskole, synes jeg. Jeg har lært at lægge mine fordomme lidt væk og ikke dømme folk for tidligt. Førstehåndsindtrykket bliver tit ret afgørende, men jeg har lært, at man skal lære folk at kende, før man dømmer dem. Jeg har samtidig lært at stå mere på egne ben.

Jonathan Kastrup – Mine interesser får lov at styre

Vælg selv skema på højskole, Jonathan KastrupJeg havde brug for en pause fra hverdagen og brug for at dyrke nogle af de ting, jeg virkelig interesserer mig for. Jeg følte, at højskolen var et oplagt valg, fordi jeg helt selv kunne vælge, hvad jeg ville bruge min tid på. Den fleksibilitet i skemaet som Hadsten Højskole tilbyder, fangede min interesse. Jeg kan stort set selv planlægge hele mit skema, og den mulighed tiltalte mig lige fra starten.

Det bedste ved at gå på højskole er det sociale. Jeg føler, at jeg hører til, og at alle er sig selv. Jeg er omringet af folk hele tiden, og jeg behøver ikke gøre en særlig stor indsats for at være en del af det sociale. Jeg er helt naturligt i det. Højskolen er et pusterum fra hverdagen, hvor det sociale får lov at fylde.

Vil du høre mere? Book en rundvisning her

Cecilie Kromann – Når fremtidsplaner ændrer sig

Jeg tog på højskole, fordi jeg havde brug for en pause. Jeg har sabbatår og har allerede været ude at rejse. Så jeg ville gerne have en lidt mere fast base, men samtidig bruge min sabbatår på noget, der havde lidt mere dybde end at rejse. I tvivl om fremtiden højskole, Cecilie Kromann

Jeg havde overvejet, om jeg skulle ind i politiet, men var ret meget i tvivl. Derfor valgte jeg Hadsten Højskole. Jeg vidste, at hvis jeg fortrød, så var jeg ikke låst fast af en bestemt linje, men havde muligheden for at tage nogle andre fag også. Det var en stor tryghed for mig at vide, at jeg ikke var bundet af en linje, hvis jeg fortrød politiet. Jeg endte med at beslutte, at politiet ikke var noget for mig, og så er det bare fedt at jeg ikke skulle bruge to måneder på nogle fag, der var ligegyldige for mig.

Det er et rart sted at være, fordi der ikke er nogen, der er presset til at gøre noget, de ikke har lyst til. Vi har frihed til selv at skabe de bedste rammer for vores ophold.

Højskolen er en ting, jeg ikke vidste, jeg manglede, inden jeg tog afsted. Jeg har tænkt, at det måske var meget ligesom at gå på efterskole igen, men det er det overhovedet ikke. Her får vi lov at leve vores egne liv og lave de ting, vi har lyst til. Selvfølgelig er der nogen, der holder lidt øje med dig, men det er på en helt anden måde. Du får venskaber for livet. Samtidig er forholdet til lærerne helt anderledes end andre steder. Jeg føler, at vi er mere lige.

Anton Wernegreen – Træk stikket og sænk skuldrene

Jeg tog på højskole for at prøve noget nyt. Jeg kommer fra København og besluttede mig for at tage til ”verdens ende” for at prøve noget helt andet. Den vennekreds jeg har hjemmefra er meget homogen, vi ligner alle sammen hinanden, og det er svært at finde nogle, der afviger meget fra det. Derfor ville jeg gerne et andet sted hen, hvor jeg kunne møde nogle nye mennesker. Det har jeg virkelig gjort, hvilket har betydet, at jeg har fået et netværk, der ikke kun er i København.Højskole i Jylland, Anton Wernegreen

Jeg har lært at slappe mere af ved at være på højskole. I den første uge snakkede jeg hele tiden. Jeg boede sammen med min totale modsætning, nemlig en meget stille fyr. Så de første uger snakkede jeg hele tiden, og jeg kunne se på ham, at det stressede ham helt vildt. Så han lærte mig, at det kan være virkelig rart nogle gange bare at være stille. Bare fordi man sidder to på det samme værelse, behøver man ikke snakke hele tiden. Det kræver, at man er tryg ved dem, man sidder i rum med, men det synes jeg lynhurtigt vi bliver.

Højskolen er et tiltrængt break fra en travl hverdag. Jeg har nævnt det som en mulighed for mine venner, der går på universitetet. De virker meget stressede, og hvorfor så ikke tage et halvt år ud og komme på højskole? Det er et helt andet tempo, der er på en højskole. Hjernen arbejder til tider på et minimumsplan, og det er nok meget sundt ind imellem. Det står i meget stor kontrast til den travle hverdag man har derhjemme, hvor der altid er en million ting at tænke på. Der er vitterligt ingen gode grunde til ikke at komme afsted.

Asmus Dam – Klogere på fremtiden

Jeg tog på højskole for at blive klogere på, hvad jeg gerne ville med resten af mit liv. Jeg ville gerne finde ud af, hvilken uddannelse, der passede til mig. Jeg ville gerne prøve noget forskellige fag, og det har jeg sandelig fået gjort. Nogle fag var lige mig og andre var slet ikke. Så det har været fedt at kunne vælge både til og fra her på stedet. Jeg synes, at de politiske fag lød meget interessante. Og fordi jeg kunne kombinere det med musik og idræt, var det ideelt for mig. Jeg prøvede også tegning, og selvom det slet ikke var mig, var det sjovt at få prøvet det af.

Vi lærer hinanden ret godt at kende i de politiske fag, fordi vi får testet vores holdninger af på hinanden og finder ud af, at vi ikke altid er enige om tingene. Men derfor kan vi jo sagtens være gode venner. Vi bliver udfordret på en anden måde, end man gjorde i gymnasiet, og det synes jeg er fedt.   Hvad skal jeg være? Hadsten Højskole, Asmus Dam

Man kan godt mærke, at folk går op i de fag, de har. Det er fedt at mærke energien fra både eleverne og lærerne, fordi alle jo selv har valgt at være her. Man kan nærmest glæde sig hele ugen til at have bestemt fag. Det er ret unikt for højskolen, tror jeg.

Alle kan tage på højskole. Og dem der ikke kommer afsted, tror jeg, er dem, der ikke har overvejet det som en mulighed. Det kan være, at man er lidt indadvendt når man starter, men man bliver automatisk meget mere udadvendt af at komme på højskole. Man oplever så mange nye ting og nye mennesker, og man er sociale hele tiden. Men der er samtidig ingen tvang. Man kan jo altid gå op og trække stikket på værelset. Og det bliver man nødt til nogle gange, fordi der hele tiden er folk omkring en. Men det er også helt okay, hvis man har brug for en pause.

Læs mere om mulighederne i vores brochure

Peter Meto Thomassen – Social til fingerspidserne

Jeg tog på højskole for at udfordre mig selv, og for at få en lidt større omgangskreds. Samtidig var det en god mulighed for at lære noget om mig selv og prøve en masse ting, jeg ikke havde prøvet før. Jeg skulle egentlig overtales til at tage af sted, for jeg var ikke sikker på, om højskolen var noget for mig. Men jeg er virkelig glad for, at jeg blev overtalt, for det er bestemt noget for mig. Jeg har fået meget mere ud af det, end jeg havde drømt om. Det sociale på højskole, Peter Thomassen

Jeg troede ikke, at jeg ville være god til at være social hele døgnet. Jeg har aldrig været god til at møde nye mennesker. Men det viste dig, at det ikke var noget problem her. Efter den første uge, var det slet ikke noget, jeg tænkte over længere.

Det bedste ved højskolen er, at man altid kan være social, hvis man har lyst til at være det. Man kan altid finde noget at lave, og der er altid nogle at gå til. Man keder sig aldrig. Når vi f.eks. spise aftensmad, så er det fuldstændig ligegyldigt hvem man ender med at sidde sammen med. Vi kender alle sammen hinanden så godt, at snakken altid glider. Samtidig giver det et enormt netværk efterfølgende. Vi er mange, der flytter til Aarhus efterfølgende, og det er virkelig rart at vide, man ikke er helt alene, når man flytter til en ny by.

Rajjah El-Hussein – Den personlige udvikling

Jeg tog på højskole, fordi jeg gerne ville udvikle mig. Det er nok en meget klassisk begrundelse, men jeg har haft en tendens til at undervurdere højskolen, inden jeg startede. Det har været afgørende for, hvem jeg er i dag, at jeg endte med at tage på højskole.Personlig udvikling højskole, Rajjah El-Hussein

Jeg tog en chance med keramik, selvom jeg egentlig ikke var sikker på, at det var noget for mig. Det kræver en del tålmodighed, og det er ikke min stærkeste side. Men det endte med at blive et af mine yndlingsfag. Jeg havde nok ikke regnet med, at det ville blive en favorit. Men jeg er nok blevet lidt mere tålmodig af at have haft keramik.

Jeg vil helt sikkert anbefale andre at tage på højskole. Jeg er faktisk allerede i gang med at lokke mine venner afsted. Jeg kan jo mærke på mig selv, at jeg har udviklet mig. Vi er flere, der har snakket om, om vi overhovedet har udviklet os af at være afsted. Men fordi vi alle sammen udvikler os sammen og hele tiden får flyttet nogle grænser, kan det være svært at få øje på, når vi står midt i det. Men vi kan jo mærke på os selv, at vi har flyttet os. Og det kan man ikke undgå, hvis man tager på højskole. Derfor skal alle bare afsted på højskole, synes jeg.

 

Lyder Hadsten Højskole som noget for dig? Så bestil en brochure eller kom ud og se vores fantastiske skole med egne øjne. Og hvis du har nogle spørgsmål, er du altid velkommen til at ringe til os på 86 98 01 99 eller sende en mail på info@hadstenhojskole.dk

BESTIL BROCHURE

Bestil brochure

VOXPOP

Jonathan Kastrup
“Højskolen er et pusterum fra hverdagen, hvor det sociale får lov at fylde.”
– Jonathan Kastrup

NYHEDER

Elever gik 100 km. i hele landet

april 07, 2020

Generalforsamling aflyst

april 03, 2020

Fællestime med Abdel Aziz Mahmoud

marts 25, 2020