Hvad skal jeg lave i mit sabbatår? Hadsten Højskole

Sabbatår i 2021: Få idéer til hvordan du kan planlægge et sabbatår med mening

Går du med planer om et sabbatår, men ved ikke helt, hvad man kan lave i sit sabbatår? Så læs med her i vores guide, hvor du får en række bud på, hvad du har af muligheder i dit sabbatår. 

Hvad er sabbatår?
Sabbatår efter gymnasiet
Sabbatår mellem bachelor og kandidat-uddannelsen
Ideer: Hvad kan man lave i sit sabbatår?
Sabbatår på højskole: Planlæg et sabbatår med mening
Sabbatår eller ej?
FAQ om sabbatår

Hvad er sabbatår?

Der har de seneste år været meget snak om sabbatår, som også nogle gange bliver omtalt som fjumreår. Men hvad er et sabbatår egentligt og gælder der nogle særlige sabbatår regler?

Helt grundlæggende kan man sige, at et sabbatår er et år, hvor man ikke er i gang med en uddannelse. En slags pause fra job eller uddannelse, som mange typisk bruger på at bliver klogere på deres fremtid eller på dem selv. Mange unge tager eksempelvis et sabbatår efter gymnasiet eller en anden ungdomsuddannelse. For nogle er ét år nok, mens andre tager to eller flere sabbatår.

Andre tager sabbatår, når de er i gang med en videregående uddannelse, eksempelvis mellem bachelor og kandidat. På den måde kan de tage sig god tid til at tanke ny energi, inden de igen skal igang med den sidste del af deres uddannelse.

Der er ingen regler for sabbatår, underforstået at der ikke er nogle rigtige eller forkerte måder at afholde et sabbatår på. Og der er heller ingen øvre grænse for, hvor mange sabbatår man kan holde. Dog kan der være et økonomisk aspekt, der meget naturligt kan begrænse antallet af sabbatår, såfremt man ikke bruger disse på at arbejde.

Sabbatår eller ej, sabbatår på højskole

Sabbatår efter gymnasiet

Mange unge oplever, at de ikke ved, hvilken uddannelse de vil tage, når de er færdige med gymnasiet. Andre ønsker blot en pause fra bøgerne, inden de igen skal igang med at læse videre. I begge tilfælde, kan det være fornuftigt at bruge et sabbatår som et afbræk fra studierne, og samtidig kan det være en mulighed for at blive klogere på, hvad man skal læse i fremtiden.

Det er meget almindeligt at bruge en del af sit sabbatår på at arbejde og spare penge sammen. Nogle sparer sammen til at tage på en længere rejse til udlandet, mens andre sparer sammen til eksempelvis at komme på højskole. Da et højskoleophold typisk kun er på omkring et halv år, kan den første halvdel af sabbatåret blive brugt på at spare penge sammen til selve opholdet. Højskolen kan samtidig være med til at afklare dine ønsker for fremtiden, fordi du får mulighed for at prøve mange forskellige fag. På flere højskoler er der også mulighed for helt frit at vælge fag og lægge sit eget skema. Måske kan du endda tage fag, som kan styrke din kvote 2 ansøgning.

Endelig vælger mange blot at spare pengene sammen, så de har nogle penge på kistebunden, når de skal igang med deres studier. Det kan også være ganske fornuftigt at kunne supplere sin SU, særligt hvis man ikke vurderer, at der også er tid til at have et studiejob ved siden af.

I tvivl om din fremtid? Bliv klogere på højskole

Sabbatår mellem bachelor og kandidat-uddannelsen

 Selvom man er kommet godt igang med en videregående uddannelse, kan det for nogle være nødvendigt med en pause undervejs i uddannelsen. Nogle er gået direkte fra gymnasiet og har ikke haft en pause fra studierne i mange år. 

Selvom de fleste nok forbinder et sabbatår med noget man holder, inden man starter på en videregående uddannelse, findes der også mange, der holder sabbatår mellem bachelor og kandidaten-uddannelsen. Men giver dette de samme muligheder, når nu man allerede er igang med et studie?

Det korte svar er ja. Du kan sagtens stadig arbejde, rejse ud og opleve verden eller sågar tage på højskole, selvom du er midt i en uddannelse. Da et højskoleophold typisk varer omkring et halvt år, kan du sagtens nå både at spare penge sammen og at komme på højskole. Og selvom du er afklaret i forhold til din fremtid, kan et højskoleophold give dig en lang række erfaringer, oplevelser og ikke mindst venskaber, som du kan tage med  videre. Det kan sågar være muligt at få nedsat prisen på sit højskoleophold, hvis man er under uddannelse. Dette kaldes også et pitstop-ophold. Du kan læse mere om Pitstop her. 

Sabbatår ideer

Ideer: Hvad kan man lave i sit sabbatår?

Måske har du besluttet dig for, at du skal have et sabbatår, men er i tvivl om, hvad du skal bruge det på. For hvad skal man lave i sit sabbatår?

Mulighederne er som bekendt mange, og det mest fornuftige er nok at bruge dit sabbatår på noget, du synes giver mening. For selvom et sabbatår er en pause fra studierne, er det ikke optimalt ikke at bruge sit sabbatår til noget. Men hvad kan man lave i sit sabbatår?

Hvis vi ser på de mest almindelige ting, så bruger mange unge deres sabbatår på at tjene penge og på at rejse. Måske bruger de otte måneder på at arbejde i Danmark og tager så på to måneders rejse i udlandet. Dette giver dig mulighed for at opleve noget af verden, samtidig med at du tjener penge og får erhvervserfaring, der kan være gavnligt for dig senere hen.

En anden mulighed, er at tage på højskole. Dette kan ligeledes kombineres med en periode, hvor du arbejder. Et højskoleophold vare 4-5 måneder, hvor du bor og lever på skolen. På flere skoler har du mulighed for at vælge mellem en bred vifte af fag, så du kan pleje dine interesser, lære en masse nyt og samtidig blive klogere på, hvad du vil med din fremtid. Samtidig er det en god måde at møde nye mennesker og skabe dig et netværk i hele landet .

Sabbatår på højskole: Planlæg et sabbatår med mening

Der kan være mange grunde til at bruge sit sabbatår på en højskole. Uanset om du er helt skarp på, hvad du gerne vil bruge din fremtid på, eller du stadig er uafklaret, kan højskolen blive et sabbatår med mening. Du vil først og fremmest få en masse menneskelige kompetencer, som du ikke får særlig mange andre steder. Samtidig bliver du klogere på dig selv og mere bevidst om, hvordan du trives i forskellige situationer.

Derudover kan et sabbatår på højskole være en god forberedelse til et studie. På flere højskoler kan du vælge deciderede prøveforberedende fag og linjer, hvis du eksempelvis drømmer om at blive politibetjent eller journalist.

Samtidig tilbyder en række højskoler, at du selv kan sammensætte dit skema med de fag, som du synes er interessante. Det giver dig altså mulighed for at prøve en masse forskellige ting af, og for at kombinere dine hobbyer og interesser med fag, der er gavnligt for din uddannelse eller kvote 2 ansøgning.

Der er ingen eksaminer på en højskole, så du skal ikke få ondt i maven over, om du nu kan klare alle dine fag til topkarakter. Derfor får du heller intet eksamensbevis på en højskole. Til gengæld kan du får et højskolebevis som viser, hvilke fag du har haft, og hvilken andre relevante ting, du har foretaget dig på højskolen. Dermed kan et højskoleophold være med til at styrke dit cv i dit sabbatår.

Har du set vores brochure? Her kan du læse mere om de fag, du kan vælge på Hadsten Højskole.

Nysgerrig på højskolen? Kom og besøg os

Gode råd: Sabbatår eller ej?

Det kan være svært for nogle at finde ud af, om de skal tage et sabbatår eller ej. Og det er da heller ikke en nødvendighed, hvis du ikke mener, at du har behov for det. Mange unge vælger at gå direkte fra ungdomsuddannelsen til en videregående uddannelse, og det er der intet i vejen for.

Dog er der andre, der har behov for et pusterum undervejs. Og her kan et sabbatår være en god mulighed. Det er dog en god ide at have en plan for sit sabbatår. For selvom mange unge siger, at de har brug for en pause, er det lidt mindre klart, hvad de har brug for en pause fra.

For nogle handler det om skoletræthed, andre trænger måske bare til luftforandring eller til at opleve noget. Uanset hvad, er det en god ide at planlægge, hvad man vil bruge sit sabbatår på, så man ikke ender med at sidde derhjemme og kede sig. For det er næppe det, man håbede på at bruge sit sabbatår på. Men om det er et job, rejser, højskole eller noget helt fjerde, man vil bruge sin tid på, det er op til den enkelte.

Så grundlæggende kan man sige, at det er et spørgsmål om individuelle behov, om man skal tage et sabbatår eller ej. Men hvis du vælger sabbatåret til, er det vigtigt, at der er en mening med det.

Hvad skal jeg lave i mit sabbatår – Få hjælp til et meningsfyldt sabbatår

Har du lyst til at vende dine tanker omkring at tage et sabbatår? Ring til os på 86 98 01 99 og hør om mulighederne her på Hadsten Højskole.

Sabbatår med mening på højskole

FAQ om Sabbatår

Hvor mange tager sabbatår?

Det er svært at give et klokkeklart svar på, præcis hvor mange danske unge, der tager et eller flere sabbatår. En undersøgelse som Danmarks Evalueringsinstitut lavede i 2018 viste, at 86 procent af de studerende, der startede på en videregående uddannelse, havde haft minimum ét sabbatår.

Det er med andre ord meget almindeligt blandt de unge, der ønsker at tage en videregående uddannelse at tage et sabbatår. Det er naturligvis ikke nødvendigvis retvisende for en hel årgang. Dog peger alle tal på, at flere og flere unge mennesker vælger at tage et sabbatår, hvilket undersøgelsen også understreger. Så overvejer du et sabbatår, er du bestemt ikke alene med den tanke.

Hvor mange sabbatår må man tage?

Ligeså mange, som du overhovedet har lyst til. Der findes ingen officiel grænse for, hvor mange sabbatår, man må tage, ligesom der ikke findes noget krav om, at alle skal tage en uddannelse. Dog kan det gøre mange ting nemmere i forhold til dine muligheder på arbejdsmarkedet, hvis man har en uddannelse.

Når det kommer til antallet af sabbatår, er det meget individuelt, hvor mange sabbatår den enkelte tager eller har brug for. Nogle bruger et sabbatår som en pause fra studier, andre til at finde ud af, hvad de skal bruge deres fremtid på. Og da der ikke er nogen garanti for, at man finder svar i løbet af et år, kan det sagtens være nødvendigt at tage flere sabbatår, før man finder ud af, hvad man vil lave efterfølgende.

Hvad kan jeg lave i mit sabbatår?

  • Rejse ud og opleve verden
  • Spar penge sammen
  • Arbejd og styrk dit CV
  • Tag på højskole
  • Arbejd frivilligt
  • Mød nye mennesker

Det er sådan set kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan lave i dit sabbatår. Nogle vælger at bruge deres sabbatår på at spare penge sammen, nogle tager ud at rejse og nogle bruger deres sabbatår på at spore sig ind på, hvilke uddannelse, de kunne tænke sig at søge ind på.

En af de måder, hvor man kan finde afklaring. er ved at tage på højskole. Her får du mulighed for at prøve en række forskellige fag af, samtidig med, at du er fri for karakterræset. Der er nemlig hverken eksamen eller karakterer på højskolerne.

Nogle deler også deres sabbatår op, så de bruger det første halve år på at tjene penge sammen, så de har råd til enten af tage ud at rejse eller eksempelvis tage på højskole. Du kan læse mere om, hvad et højskole ophold koster her.

Er der regler for et sabbatår?

Der er ingen regler i forhold til, hvordan man skal holde sabbatår, eller hvor mange sabbatår, man må holde.

Der kan dog være nogle væsentlige ting at holde sig for øje, hvis man planlægger et sabbatår. F.eks. kan det være gavnligt at tjekke reglerne for SU. Afhængigt af, hvor mange sabbatår du tager, kan du nemlig havne i en situation, hvor du kan kommer til at at miste din SU.

Få et sabbatår med mening – Tag på højskole

Hvad skal jeg lave i mit sabbatår?

Der er i udgangspunktet ikke noget du SKAL lave i dit sabbatår. Dog er der nogle generelle tendenser for, hvad unge mennesker vælger at bruge deres sabbatår på. For nogle handler sabbatåret om at arbejde så meget som muligt, og dermed tjene en masse penge sammen til enten af rejse for, eller blot til at have som ekstrakapital, når de starter på studie.

Andre vælger at bruge deres sabbatår på at blive klogere på, hvad de vil med deres fremtid. For nogle indebære det at tage ud at rejse, mens det for andre kan betyde, at de prøver nogle forskellige ting af her i landet. En stor del af de elever, der kommer på højskole i et sabbatår, bruger højskolen til at få styr på deres fremtid. Fordi højskolerne typisk giver mulighed for at prøve en masse forskellige fag af, men samtidig ikke har nogle eksaminer, er det for mange en ideel løsning.

Hvor mange sabbatår kan man tage?

Det korte svar er, at det er fuldkommen op til dig selv. Der er ingen regler på området, og ingen krav om, at man skal gå i gang med en uddannelse eller lignende indenfor en bestemt periode. Dog kan det være klogt at have en plan for, hvor mange sabbatår, men selv synes er rimeligt, hvis man har en ide om, at man gerne vil have en uddannelse på et senere tidspunkt.

Der er stor forskel på, hvor mange sabbatår unge mennesker tager. Nogle nøjes med et enkelt, mens andre tager to, tre eller flere sabbatår, hvor de i prøver at bliver klogere på, hvad de vil med deres fremtid.

 

BESTIL BROCHURE

Bestil brochure

VOXPOP

Stine Sigaard
“Det havde en afgørende betydning for mig, at jeg ikke var bundet af en faglinje, hvor det kun var nogle af fagene, jeg var interesseret i.”
– Stine Sigaard 

NYHEDER

Velkommen til forårsholdet 2022

januar 18, 2022

Sidste morgensang for efterårsholdet

december 18, 2021

Højt humør til HH's juleløb 2021

december 16, 2021