Hadsten Højskole
Næste hold begynder den 6. januar 2019

Journalister debatterer fake news

For journalisteleverne på Hadsten Højskole handler undervisningen både om at forberede sig til optagelsesprøven, men også om hvad journalistik er for noget, og hvilken rolle den spiller i samfundet. Derfor har denne uge for dem haft temaet: journalistik som samfundets vagthund. De har set DR’s dokumentar ‘Mænden der plyndrede Europa,’ læst eksempler på god graverjournalistik og diskuteret, hvad den gode journalist og den gode journalistik kan og skal.

I går tog de i samlet flok ind til et debatarrangement på DOkk1 i Aarhus. Her havde Danmarks Medie- og journalisthøjskole inviteret tidligere chefredaktør på Jyllands-posten og nuværende debatredaktør på Berlingske, Pierre Collignon, ind i forbindelse med hans nye bog Tilbage til virkeligheden. Han forklarede, hvad fake news er og ikke er, og så fik han nedtonet frygten for, at de er ved at overtage hele samfundsdebatten. Samtidig lagde han op til en debat om, hvilken rolle journalisterne har i kampen mod misinformation, og hvorfor det er så vigtigt, at de ikke fralægger dem ansvaret for at arbejde objektivt.

Oplæg og sparing med uddannede journalister er en vigtig del af forløbet for journalisteleverne. I næste uge tager de til et foredrag på Journalisthøjskolen, hvor dokumentarist Tom Heinemann præsenterer sin nye film, der handler om journalister, som sætter livet på spil. Samtidig møder de også nogle af de tidligere Hadsten højskole-elever, som nu går på skolen og en lektor i journalistik.