Hadsten Højskole
ET LANGT OPHOLD PÅ HØJSKOLE?
Næste hold begynder den 25. februar

TEMA-DAG OM MARTIN A. HANSEN OG BESÆTTELSEN

Program for temadagen:

Kl. 10.00:
Ankomst, kaffe og velkomst

Kl. 10.30: “Dialog om ansvar og fællesskab – Martin A. Hansen og besættelsestiden”:
Som modstandsmand under besættelsen skrev Martin A. Hansen et meget stort antal illegale artikler, og i årene efter befrielsen fortsatte forfatteren med at forholde sig til de erfaringer og erkendelser, som besættelsestiden havde betydet for ham. Denne ret store del af Martin A. Hansens forfatterskab har indtil nu været temmelig upåagtet. Foredraget søger at sætte dette materiale ind i en sammenhæng med det øvrige forfatterskab. Ikke mindst den personlige oplevelse af folkestrejken i København i sommeren 1944 blev for Martin A. Hansen et vidnesbyrd om, at fællesskab er muligt – også i vor individualistiske tid. Og forfatteren begyndte at argumentere for, at de kræfter, der kom til syne i befolkningen i form af modstandskampen, nu skulle anvendes på en genoptagelse af 1930’ernes arbejde for politisk velfærd.

V. Anders Thyrring Andersen (mag.art. i litteraturhistorie, §2- teolog. Sognepræst ved Vor Frue Kirke, Aarhus. Har stået for flere udgivelser af M.A.H., heriblandt dagbøgerne (1999).

Kl. 12.00:
Frokost

Kl. 13.00: “Fra individ til folk – juli 1944”:
Foredraget vil belyse Martin A. Hansens særlige syn på et fælles etisk og moralsk instinkt i folket, som det kommer til udtryk i hans refleksioner over hændelserne i det besatte København under folkestrejken i juli 1944.
Der drages i foredraget sammenligning tilbage til kristningen i Danmark o. år 1000, hvor et lignende skred i den enkelte og folket gør sig gældende, sådan som Martin A. Hansen beskriver det i ”Orm og Tyr”.

V. Ole Juul (formand for Landsforeningen MAH, pastor emeritus, forfatter og foredragsholder)

Kl. 14.30:
Pause med kaffe

Kl. 15.00: “Lykkelige Kristoffer – hvordan man ifølge Martin A. Hansen bliver lykkelig”:
Martin A. Hansens ”Lykkelige Kristoffer” er en krigsroman mellem ’Grevens Fejde’ og besættelsen under Anden Verdenskrig. Foredraget fortæller om, hvordan Kristoffer bliver et sandt menneske – og dermed lykkelig – ved at følge sit kald. Det er også fortællingen om, hvorfor vi mennesker ifølge Martin A. Hansen altid bærer ”et Troja” i vores hjerter.

V. Rasmus Vangshardt (cand.mag. i litteraturvidenskab og boganmelder ved Kristeligt Dagblad).

Kl. 16.30:
Temadagen slutter.

Deltagerpris kr. 400, der inkluderer foredrag, 2 x kaffe og frokost. Tilmelding til Hadsten Højskole senest den 5. marts 2018.

Navn*

Adresse*

Postnummer*

By*

Telefon*

E-mail*

Evt. Besked

Kontrol: Indtast det som vises på billedet.

captcha

Den 17. marts 2018 kl. 10.00 – 16.30

 

BESTIL BROCHURE

brochure

VOXPOP

_DSF3443
“Jeg valgte Hadsten Højskole pga. de mange forskellige fag.
– Gavin Anthony

NYHEDER

Nye elever fylder skolens gange

januar 11, 2018

Narkohunde snuser til elever på Hadsten Højskole

december 01, 2017

PERSONALET TAGER PÅ UDFLUGT

november 10, 2017