Mad skal være en lækker oplevelse men også et valg om en bedre fremtid. Vores køkkenleder Tina Gjøde Andersen lever og ånder for at levere god mad til eleverne på Hadsten Højskole.

Af Line Schou Jensen
– Køkkenet er hjertet af skolen, fortæller køkkenleder Tina Gjøde Andersen med et stort smil.
På Hadsten Højskole er vores grundværdier i køkkenet bæredygtighed og at servere friske, danske råvarer fra årstidernes høst.
Køkkenet bruger alt fra både egen have, samt det eleverne planter i faget Grønne fingre.
– Vi er et sæsonpræget køkken, og alle vores råvarer er fra Danmark. De fleste er faktisk fra vores egne haver, fortæller Tina Gjøde Andersen.

Alt i køkkenet, der kan laves fra bunden, bliver lavet fra bunden.
– Det skal være sundt og nærende til vores elever. Derfor bager vi selv, sylter selv – ja alt hvad vi kan, fortæller Tina Gjøde Andersen.
På den måde ved køkkenet også præcis, hvad der er i maden. Der er nemlig ofte forskellige diæter fra elever.
Nogle kan ikke tåle nødder, persille, gluten mm. Det tager køkkenet selvfølgelig hensyn til. Samt hvis man er vegetar eller veganer.
– Det eneste, vi ikke går på kompromis for, er kræsenhed, fortæller Tina Gjøde Andersen.

Eleverne hjælper til
Tina Gjøde Andersen og resten af køkkenet tager gerne imod ønsker fra eleverne.
– Vi har sådan en livretsliste, som eleverne kan skrive ønsker på. De bliver dog lidt friske nogle gange. Vi kan jo ikke stå og rulle sushi til 112 mennesker, griner Tina Gjøde Andersen.
Det får eleverne dog også indsigt i, når de har køkkenvagter.
– Det vigtigste i et køkken er opvaskerne, og der er vi så heldige, at eleverne hjælper til, og det er så hyggeligt. Her kan vi få et forhold til dem. Så kommer de også forbi og sladrer, selvom de ikke har køkkenvagten mere, fortæller Tina Gjøde Andersen.
Til besøgsdagen stod eleverne også selv for bagværket. Vi har en tidligere finalist i Bagedysten som lærer på skolen, Christina, og selvom hun ikke underviser i bagværk, hjalp hun eleverne med kagerne til besøgsdagen.
– Vi bruger ofte det, eleverne laver i faget Saft og sylt og Grønne fingre. De bliver så stolte, når de er med til at servicere de andre elever, fortæller Tina Gjøde Andersen.
Fra rugbrød til chokorug
På Hadsten Højskole gør vi meget for, at vores skole bliver så bæredygtig som muligt. Det betyder meget for os, og vi ved, det også betyder meget for vores elever.
Hadsten Højskole er medlem af Højskolernes Bæredygtighedsnetværk. Det betyder, at vi lever op til en række af de krav, som er sat for alle medlemmer af netværket. Det drejer sig blandt andet om undervisning i bæredygtighed, fokus på madspil og inddragelse af elever.
– Vi går rigtig meget op i at genanvende så meget som muligt. Vi planlægger os ud af det. Vi laver rodfrugtsalat tidligt på ugen, for så kan vi bruge resterne til rodfrugtedeller, sådan ender det hele med at løbe rundt, fortæller Tina Gjøde Andersen.
Madspild er en stor klimasynder, derfor arbejder vi på at nedbringe vores madspild så meget som muligt.
Det gør vi så godt, at vi i 2019 modtog et Reefood-certifikat. Det betyder, at vi lever op til en række krav om vegetariske retter og håndteringen af overskudsmad.
– Vi har en vegetardag om ugen. Vi spiser oksekød en gang om måneden. Det sætter store krav til vores kreativitet, men det er jo også fedt, fortæller Tina Gjøde Andersen.
Hvis du er nysgerrig på Hadsten Højskole, så tilbyder vi også Spis & Besøg-arrangementer, hvor du kan komme forbi og få en rundvisning af vores nuværende elever samt spise med til aftensmad. Det er en rigtig god måde at mærke stemningen på Hadsten Højskole.
Tilbage til alle blogindlæg
Tilbage til alle blogindlæg