hadsten-hojskole-in-english

Lange kurser

FÆLLESTIMER

Hver uge runder vi fredagen og ugen af i samlet flok. Det gør vi med en fællestime. Fællestimer er to timer, der kan byde på forskellige indtryk, oplevelser og debatter. Ofte får vi besøg udefra af mennesker eller organisationer, der kan gøre os klogere på et bestemt område. Det kan være alt fra musikere og journalister til biologer og dragqueens.

Nogle af fredagene under dit højskoleophold er det vores egne faste lærere, der står for fællestimen, som ofte vil tage afsæt i deres fagområde. I oversigten herunder kan du se, hvilke fællestimer der er på programmet for det nuværende og det kommende elevhold.

OBS: Kalenderen er med forbehold for ændringer. 

Fællestimer, forår 2024:

19/1: Socialiseringspres. Uanset om vi går i skolen, på job eller er sammen med venner/familie er vi en del af en gruppe, hvor vi påvirker hinanden – både positivt og negativt. Vi ser nærmere på, hvordan vi alle på godt og ondt udsættes for et socialiseringspres.

26/1: Åben fællestime v. Christina Norre

2/2: Denne fredag vil skolens to idrætslærere, Rasmus og Rikke, dele ud af deres store glæde ved idræt. Så I skal op af stolene og i gang med at bruge hele kroppen. Vi glæder os og håber, vi får det sjovt.

9/2: Kend dig selv: I denne fællestime vil vi se nærmere på de ting, vi har til fælles og de ting, der adskiller os. Målet med fællestimen er, at eleverne skal få øje på, at de måske har mere til fælles med hinanden, end de tror.

23/2: En fællestime i filosofiens tegn v. vores nye filosofilærer Bjørn Rabjerg

1/3: Til denne fællestime inviterer vi mennesker ind på højskolen, som har en spændende historie, profession, oplevelse eller har truffet nogle valg i livet, der skiller sig ud fra mængden. Med andre ord: et menneskemøde!

8/3: Zetland: Vi får besøg af en af journalisterne og hovederne bag Zetland. Oplægget kommer til at handle om den moderne medieudviklings store udfordringer til den enkelte og samfundet – og Zetlands bud på, hvad der bør gøres anderledes.

5/4: Ventilen.

12/4: Fællestime om studieturen.

26/4: Gert Tinggaard fra Aarhus Universitet besøger os. Han fortæller om tillid. Hvorfor har vi i Danmark så stor tillid til hinanden i forhold til mange andre lande.

7/5: Haidar Ansari – en tidligere kriminel fortæller.

24/5: Hvorfor gider så få mennesker lytte til klassisk musik? Kan den noget, som vi bare ikke har oplevet endnu? Vi lytter og introduceres til en række kendte og mindre kendte værker

7/6: Åben fællestime v. husrådet.

Fællestimer, efterår 2024:

23/8: Peech: Kommunikation, lyst og skam. Denne fællestime får vi besøg af Peech, som holder oplæg om vigtigheden af samtykke og åben kommunikation i seksuelle relationer. Vi tager i fællesskab fat på tabubelagte emner såsom lyst, grænsesætning og kommunikation før, under og efter sex.

30/8: Studietur. Præsentation af studieturen som går til Berlin og Spindl.

6/9: Kend dig selv. Vi forsøger i denne fællestime at tydeligegøre, at vi har flere ting til fælles, end vi går og tror. Der er mange tabuer, som man kan tro, at man er den eneste, der tumler med. Men virkeligheden er tit en anden. Dette vil vi gerne belyse denne dag.

27/9: Historiefortælling v. Vigga Bro og Thomas Kirk. Til denne fællestime skal det handle om gode historier. Vi er i godt selskab med skuespiller Vigga Bro og historiefortæller Thomas Kirk. Vigga Bro beskriver selv:

“Da jeg var barn, elskede jeg at fortælle historier. Jeg digtede dem selv. Og mine skolekammerater var søde at lægge ører til. Også da jeg blev ældre og blev skuespiller, fortalte jeg historier. Mest privat og især for familien børn. Men efterhånden også på TV. Nu er jeg blevet gammel, og jeg elsker stadig at få fortalt, og at fortælle historier.”

4/10: 3-retters. Denne fællestime bliver en anderledes form på en undervisningstime – bygget op som en middag. Vi starter med en lille appetizer til sanserne, hvorefter hovedretten vil være i form af oplæg, gruppearbejde og debat. Afslutningsvis kommer desserten som en skøn afrunding, hvor vi skal helt ned i tempo.

11/10: Åben fællestime. Skolens husråd arrangerer denne fællestime. Eleverne byder ind med foredrag eller lignende efter interesse.

25/10: Asbjørn. Til denne fællestime får vi besøg af musikeren Asbjørn. Den danske pop-rebel Asbjørn er lavet af noget andet; en indie-darling med wildcard til mainstreamen. Midt i sit pop-laboratorium, hvor poly-rytmer, melankoli og elektronisk legesyge støder samen, står Asbjørn nu helt solidt og ved sig selv, og får musikjournalister til at kalde ham “en moderne anmelders våde drøm”, “en ode til alle der ikke passer ind” og “CPR til en genre i fare for at miste sin kant.”

1/11: Sange fra et kamera ved fotograf Joachim Adrian. There is a crack in everything, thats how the light gets in. Træd med ind i denne lysstribe og lad dig forføre af den visuelle fortællings kraft, når fotograf og højskolelærer Joachim Adrian viser sine historier, som han finder som små sprækker i virkeligheden. Som en dans mellem mennesker, der ikke kender hinanden. Fra de bonede gulve hos dronningen til de slidte på et børnehjem. Det er prisvindende dokumentarfotografi. Det er røverhistorier. Det er sange fra et kamera.

15/11: Aktiv fællestime ved skolens to idrætslærere Rikke og Rasmus.

29/11: Zetland. Vi får besøg af en af journalisterne og hovederne bag Zetland. Oplægget kommer til at handle om den moderne medieudviklings store udfordringer til den enkelte og samfundet – og Zetlands bud på, hvad der bør gøres anderledes.

6/12: Åben fællestime. Skolens husråd arrangerer denne fællestime. Eleverne byder ind med foredrag eller lignende efter interesse.