MUSIK & SANG

Politik & Samfund

Idræt & Outdoor

Sundhed & Psykologi

Kunst & Kunsthåndværk

Musik & Sang

Kommunikation & Sprog

FAGENE

OM MUSIK & SANG

Musik er en stor del af højskole. På Hadsten Højskole synger vi hver dag, og vi holder fast i traditionen, fordi vi tror på, at musik og sang giver mennesker et helt særligt sammenhold.

Musik og sang er umuligt at komme udenom, når man er på højskole. Vi starter alle vores morgensamlinger med at synge sammen, oftest fra højskolesangbogen. Og selvom du måske ikke er så velbevandret i den, eller mere er til musik med tung bas, så garanterer vi, at du vil komme til at holde af den lille blå sangbog. Musik og højskole er altså to ting, der går hånd i hånd.

Dog dækker fagområdet Musik og Sang over meget andet end højskolesangbogen. Vi breder os over en lang række forskellige genre, og giver dig muligheden for at forløse dit musikalske talent, uanset om du er øvet eller lige har fået øjnene op for selv at spille. Vi har en lang række instrumenter på stedet, samt faciliteterne til at gøre vores elever til bedre musikere – nærmest uanset hvilket instrument de ønsker, at forbedre sig på.

Musik handler også om fælles oplevelser, og derfor tilbyder vi også en række fag, hvor du i samarbejde med de andre elever, løfter din evner. Hvad enten det drejer sig om at spille i et band, eller producere din egen musik fra bunden, har vi fag, der kan udfordrer dine evner. Samtidig får du mulighed for at vise dine musiske talenter frem for de andre elever, samt spille til nogle af de mange arrangementer, der foregår på skolen, hvor folk udefra er inviteret.

Du vil stifte bekendskab med forskellige musikalske kunstarter – fra det vildeste rock til afrikanskinspirerede rytmer, og du lærer også at bruge både krop og vejrtrækning rigtigt, når du spiller og synger. Derudover møder du de musikalske talenter, der i løbet af året kommer forbi for både at underholde og lære fra sig.

Har du nogen spørgsmål vedrørende sang eller musik på Hadsten Højskole? Ring til os på tlf. 8698 0199 eller send os en mail på info@hadstenhojskole.dk.

Du kan læse meget mere om os og fagene i vores brochure – bestil den her. Du er også meget velkommen til at komme og besøge os – book en rundvisning her.

På Hadsten Højskole sammensætter du selv dit eget skema. Læs mere om konceptet og fagområderne her.

Musiktime

Hver uge har vi en fælles musiktime på Hadsten Højskole. Fællessangen er i centrum, og vi synger alt fra Grundtvig til Gnags og Peter Sommer til Police. Udover sangen er musikhistorie også en del af den fælles musiktime. Her ser vi klip fra musikfilm- og video, og vi hører både nye og gamle numre. Og så synger og spiller vi selvfølgelig også det musik, som står øverst på din ønskeliste.

På Hadsten Højskole holder vi fast i traditionen med at synge sammen. Det gør vi, fordi der opstår et helt særligt fællesskab mellem mennesker, der synger og spiller med hinanden. Og det er dét fællesskab, du bliver en del af, når du deltager i vores obligatoriske musiktimer.

Faget skal du glæde dig til, hvadenten du er en habil sanger eller musiker, eller du kun synger under bruseren. For du bliver glad af at synge og spille. Og du får udvidet dit eget musikalske bibliotek – både med sange fra højskolesangbogen, ældre klassikere, moderne hits og alternative musikgenrer.

Kor

Elsker du at synge og vil du gerne dele den glæde med andre? Så skal du vælge Kor på Hadsten Højskole. Vi synger for og med hinanden og deler glæden ved musikken og sangen med hinanden.

Et kor skaber glæde. Ikke kun hos dig, der synger med og mærker varmen fra det fællesskab, du er en del af. Men også hos tilhørerne. Korsang rører, bevæger og får følelserne frem. Derfor er vi glade for at byde eleverne velkommen i vores rytmiske kor. Uanset erfaring er du meget velkommen i koret – eneste krav er, at du elsker at synge sammen med andre.

Styrk fællesskabet gennem sangen

Det overordnede mål med højskolekoret er at styrke glæden ved at synge sammen. For glæden varer ved – resten af dagen og ugen ud, og sangen bidrager på den måde til din livsglæde. At synge i kor kræver også tillid og tryghed, og begge dele oplever du, når du synger med i koret. Du får også en ordentlig portion stemmetræning. Vi varmer op med sjove lyde og både rytme- og intonationsøvelser, så du lærer din egen stemme bedre at kende.

Genremæssigt kommer du på en rejse rundt i det musikalske landskab. Vi synger både pop og jazz, gammelt og nyt, og dansk og engelsk. Samtidig prøver vi kræfter med flerstemmige arrangementer, så du lærer kunsten at synge én og flere stemmer. I løbet af opholdet vil koret optræde til forskellige arrangementer, så vi sammen kan dele glæden ved at synge.

Lyder det som noget for dig, eller er du bare nysgerrig på Hadsten Højskole? Så bestil en gratis brochure, eller kom forbi til en rundvisning og få en snak med os.

Band for begyndere

Faget Band for begyndere er lige præcis, hvad det udgiver sig for at være; band for begyndere! Hvis du har en drøm om at spille musik, men aldrig har spillet på et instrument før eller hvis du engang har spillet lidt, men nu føler dig lidt støvet og usikker på dine evner, så er band for begyndere et fag for dig.

Band for begyndere er et praktisk fag, hvor vi spiller så meget musik som muligt og hvor vi langsomt kan ryste støv og usikkerheder af, og blive bedre til at spille på et instrument og til spille sammen. Vi spiller både nye og gamle sange, og tager gerne fat i moderne hits eller idéer som opstår i løbet af kurset. Det vigtigste er, at vi pirrer spilleglæden og sammenværet i det at spille i band.

I løbet af kurset vil du få en masse gode oplevelser med at spille musik, men også blive udfordret af eksempelvis klappe- eller rytmeøvelser.

Guitar til musik højskole

Band

Har du en musiker i maven? Så skal du vælge faget Band. Her kommer du til at spille i et band med andre, der er lige så vilde med musik som dig. Fokus ligger på, hvad energien betyder for sammenspillet og musikken, og på repertoiret står der både rock og pop, ligesom du også får mulighed for at spille dine egne numre.

Sammenspillet i et band er afgørende for, hvordan musikken kommer til at lyde, og det er netop sammenspil, vi fokuserer på i dette fag. Du kommer i begyndelsen til at spille relativt lette numre, så du sammen med dine bandmedlemmer hurtigt kan komme til at koncentrere dig om energien i øvelokalet i stedet for selve indlæringen af numrene. Det er altså sammenspillet og energien, vi fokuserer på i stedet for perfektion på instrumenterne.

Musikteori indgår som en del af undervisningen, ligesom du også lærer, hvordan en kreativ og legende tilgang til musikken kan have stor betydning for, hvordan energien i øvelokalet udvikler sig.

Sæt gang i festen

Det er dog ikke kun i øvelokalet, at du skal forvente at opholde dig. For når bandet har fundet melodien og hinanden, skal de vise deres talent frem for de andre elever. Dette sker både til den årlige Besøgsdag, hvor søskende, forældre og venner kan komme forbi. Men det sker også til diverse højskolefester, hvor bandet er med til at skyde festen i gang.

Kunne du tænke dig at være med til at skabe en fed energi i øvelokalet, og har du mod på at vise dit talent musiske talent frem? Så er sammenspil på Hadsten Højskole helt sikkert et fag for dig.

Hvis du er nysgerrig på højskolen, så bestil en gratis brochure, eller kom ud og tal med os og få en rundvisning. Hvis du er nysgerrig på, hvilke andre musikfag vi har, kan du læse mere om dem her.

Singer/Songwriter

Hvad er det lige, der gør en sang god? Det spørgsmål kan der nok ikke gives et entydigt svar på. Alligevel vil vi i faget Singer/Songwriter forsøge at komme lidt tættere på et svar og forsøge at finde ud af, hvad der egentlig gør en god sang.

Gennem allerede eksisterende sange skal vi i faget blive klogere på, hvordan vi hver især oplever musikken, og hvad den rører i os. Vi skal undersøge, hvilke kompositoriske virkemidler der gøres brug af i de sange, du synes er gode. Vi dykker blandt andet ned i sangenes form, akkordprogressioner, tekstlige univers og instrumentering,

Singer/Songwriter er et praktisk fag, hvor du får mulighed for at udvikle dig som sangskriver. Vi skal skrive tekster og melodier med udgangspunkt i de menneskelige erfaringer, du bringer til faget, og de opdagelser vi gør os gennem fagets analyser. Forhåbentlig bliver det til sange, som kan bruges både på og udenfor højskolen.

Faget er for alle, der kan spille på et instrument. Du behøver ikke være en uovertruffen instrumentalist, der kan alverdens akkordudvidelser og svære teknikker – og mange af verdens største sange rummer ofte meget få akkorder. Det vigtigste er, at du kan lidt på et instrument, har noget på hjerte og har lyst til at prøve kræfter med at formidle følelser, historier og stemninger.

Guitar

Har du altid været misundelig på dem, der kunne sætte gang i lejrbålsfesten med deres guitar? Eller kunne du bare tænke dig, at blive bedre til at spille, end du allerede er? Vi underviser både nybegyndere og øvede. Så tag din egen guitar med under armen, eller lån én på højskolen – så er du i gang.

Når du vælger Guitar, bliver du introduceret til de klassiske og mest anvendte greb indenfor guitarspillet. Måske kender du dem i forvejen, og måske er det helt nyt for dig. Uanset hvad, bliver undervisningen tilpasset det niveau, som eleverne på hvert hold har.

Udover at spille en masse på guitar, vil du også blive undervist i grundlæggende musikteori, samt blive introduceret til ny guitarbåren musik.

På højskolen har vi 16 spanske guitarer, som eleverne kan låne, så du behøver altså ikke medbringe din egen. Men har du en stående, der trænger til at blive stemt, så tag den med og lær også, hvordan du gør det. Udover undervisningen anbefaler vi, at du øver dig mindst en time om ugen. Til gengæld lover vi, at det kan blive dig, der spiller for, næste gang der er fællessang til familiefesten eller hyggeaftenen med vennerne.

Ukulele

Guitaren har en charmerende lillesøster. I dette fag lærer du hurtigt en håndfuld meget nemme akkorder eller greb, så du i løbet af ganske kort tid kan tage din ukulele under armen og spille op til fællessang. Både ved familiefesten eller når i sidder i den lyse sommernat omkring lejrbålet.

De grundlæggende teknikker er ens, hvad enten man spiller på guitar eller ukulele. Fordelen og charmen ved ukulelen er den afvæbnende humor, der nærmest er indbygget i det lillebitte instrument. Desuden er der kun fire strenge at holde styr på…

Når vi ikke øver os på de fire strenge, bliver der tid til at høre om ukulelens rolle i musikhistorien med eksempler fra instrumentets hjemland Hawaii – og fra selveste The Beatles.

På højskolen har vi et helt skab fyldt med ukuleler i alle mulige farver. hvis du vælger faget, kan du med fordel købe en ukulele af skolen – men vi låner også gerne ud.

På skattejagt i den nye højskolesangbog

I dette fag skal vi sammen gå på opdagelse i Højskolesangbogen, som i november 2020 udkom i sin 19. udgave. Der er skrevet og optaget langt over ét hundrede nye sange i denne omgang. 

Vi skal sammen gå i dybden med de mest interessante af dem. Vi vil selvfølgelig også komme ind på sangenes historie. Og så undersøger og diskuterer vi, hvad der skal til, for at vi synes en fællessang er sangbar og “god”.

I fællesskab skulle vi gerne finde svar på nogle at disse spørgsmål: Hvorfor mon sangen er kommet med i Højskolesangbogen? Er der nogle nye favoritter iblandt? Er de nye sange overhovedet til at få lært? Hvad var inspirationen bag tekster og melodier? Vi skal helt sikkert synge sange af: Folkeklubben, Nephew, Björk og David Bowie

Faget er for alle med interesse i gode historier, poesi og fællessang. Faget er ikke et kor-fag, hvor det kræves at man nødvendigvis synger smuk!

Hvis du er nysgerrig på højskolen, så bestil en gratis brochure, eller kom ud og tal med os og få en rundvisning. Hvis du er nysgerrig på, hvilke andre musikfag vi har, kan du læse mere om dem her.

Eleverne synger musik på hadsten højskole

Åben scene

I faget Åben Scene arbejder vi med at iscenesætte skolens kreative fag. Det kunne eksempelvis være en teaterkoncert med et særligt tema i samarbejde med skolens sammenspilshold, en fernisering i samarbejde med keramikholdene eller en danseopvisning med danseholdet. Det er dermed ikke et fag for dig, der gerne vil stå på en scene, men et fag for dig, der interesserer dig for at alt det, der foregår rundt om, ved siden af og bag en scene.

I faget arbejder vi kreativt med idéudvikling, dramaturgisk opbygning og indretning af oplevelsesrum og vi arbejder konkret med lyd- og lysproduktion, sceneeffekter, scenografi, videoproduktion, projektstyring og alt hvad der skal til for at skabe unikke og samlende oplevelser omkring de kreative fag på Hadsten Højskole. Desuden har vi i faget ansvaret for den tilbagevendede begivenhed (også kaldet) Åben Scene, hvor vi to eller tre gange i løbet af kurset stiller en scene op, så dem der har lyst til at optræde helt uforpligtende kan få muligheden.

De bedste oplevelser er de hele oplevelser, hvor alle kreative elementer smelter sammen og publikum glemmer tid og sted – og bagefter siger: “Wow, dét var fedt!”. Hvis man kan tale om et facit eller en opgave på pensumlisten i faget Åben Scene, så er det netop det; at samle publikum og de udøvende til en hel og rørende oplevelse.

Musikikoner

I dette fag vil vi sammen dykke ned i de store sangskriveres tekster og musik. De sange som fortæller historier og åbner indre verdener. Vi lytter til musikken, læser teksterne og diskuterer, hvad det er, der gør en sang god og langtidsholdbar.

Faget er tænkt som en musikalsk studiekreds, hvor også dine egne favorit-sangskrivere kan blive introduceret for dine medstuderende. Vi vil tage udvalgte sange under grundig behandling; hvordan passer musik og tekst sammen? Kan andre end kunstneren selv synge sangene, så det giver mening? Disse spørgsmål og mange andre vil vi stille til værkerne.

Når Bob Dylan har fået Nobelprisen i litteratur, og rapperen Kendrick Lamar i 2018 modtog den prestigefyldte Pulitzer Prize, må der være rigtig meget, vi kan gå på opdagelse i sammen.

Fra Leonard Cohen og Joni Mitchell til Carl Emil Petersen og Lana Del Rey. Vi vil forsøge at nå langt omkring. Faget er for alle med interesse i tekst og musik, og der kræves absolut ingen musikalske forkundskaber. Det eneste, du skal møde op med, er nysgerrighed og din umiddelbare glæde ved musik og gode tekster

Brugsklaver

Brugsklaver for begyndere og øvede – og dig der ligger et sted midt imellem.

I dette fag får du en blanding af hold- og soloundervisning i klaver. Du vil blive mødt og undervist lige der, hvor du er nået til. Om du er nybegynder og aldrig har spillet før, eller om du allerede føler dig hjemme blandt tangenterne. Vi kommer til at gå i dybden med tonesystemet, som vi bruger det i vores del af verden. Og så skal vi også lære om vores nodesystem – som er en ret smart idé, der kom til verden for mange hundrede år siden.

Vi tager udgangspunkt i din egen lyst til musik, og sangene i Højskolesangbogen er et godt sted at begynde. Målet kan være, at du spiller til fællessang, får styr på noderne eller bliver fortrolig med at komponere dine egne melodier. I musikkens verden er der plads til alle! Vi har opgraderet skolens klaverbeholdning, så der er god plads til at øve – næsten hele døgnet.

Musik højskole undervisning
Hadsten Højskole