KOMMUNIKATION & SPROG

Politik & Samfund

Idræt & Outdoor

Sundhed & Psykologi

Kunst & Kunsthåndværk

Musik & Sang

Kommunikation & Sprog

FAGENE

OM KOMMUNIKATION & SPROG

Vi kommunikerer 24/7. Uanset om det er i selskab med andre eller over de sociale medier, så er vi nærmest konstant i kontakt med verden omkring os. Derfor er det vigtigere end nogensinde før, at man kan kommunikere klart i både skrift og tale.

Hvordan sikrer du, at andre mennesker forstår dine budskaber rigtigt? Og hvad skal der til, før du trænger igennem i en virkelighed, hvor alle har mulighed for at blive hørt? Det er nogle af de ting, du kan få svaret på, hvis du vælger fag fra fagområdet Kommunikation og Sprog. Her går vi i dybden med de kompetencer, der er nødvendige, for at du klarer dig godt i mødet med verden. Uanset om det foregår i det virkelige liv eller via nettet.

Et af fagområdets store fag er Prøveforberedende Journalistik. Undervisningen er målrettet dig, der drømmer om at komme ind på en af landets journalistuddannelser og fokusere på de kompetencer, du skal have, hvis du skal klare dig gennem optagelsesprøven. Vi udsætter dig for tests, der ligner dem, du vil møde til optagelsesprøven, for på den måde at forberede dig bedst muligt til den endelig prøve.

Dog byder fagområdet også på en række fag for dig, der ønsker at forbedre dine evner både skriftligt og mundtligt. Du får mulighed for at nørde med sproget og lærer hvilke virkemidler, du skal bruge, hvis du vil være en, andre lytter til. Samtidig bliver du bedre til at aflæse andres budskaber og afkode, hvilke politiske interesser der kan ligge bag, når organisationer eller politikere kommunikerer.

Kommunikation kan skabe konflikter, og derfor er konflikthåndtering også en del af dette fagområde. Du kan også bygge ovenpå dine dansk- og engelskkompetencer, ligesom du kan vælge at være med i vores filosofiske tænketank, hvor tilværelsens store spørgsmål bliver sat til debat.

Vil du vide mere om, hvad Hadsten Højskole kan tilbyde? Så bestil en brochure eller kom forbi til en rundvisning.

På Hadsten Højskole sammensætter du selv dit eget skema. Læs mere om konceptet og fagområderne her.

Prøveforberedende journalistik

Drømmer du om at blive journalist? Så er det på Hadsten Højskole, du skal tage dine første skridt. I faget Prøveforberedende Journalistik bliver du klædt på til at gå til optagelsesprøve på DMJX, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, eller SDU, Syddansk Universitet. Du bliver trænet i de delelementer som optagelsesprøven indeholder, så du øger dine chancer for at blive en af de heldige, der kommer igennem nåleøjet til de eftertragtede uddannelser.

Når du vælger Prøveforberedende Journalistik på Hadsten Højskole bliver du fra første dag præsenteret for videnstests, deadlines og masser af skriveøvelser. Du lærer, hvad det vil sige at vinkle, du bliver en haj til at sætte kommaer, og du får styr på nyhedskriterierne. Hver dag taler vi om nyhedsstrømmen i medierne, og vi sætter nyhedsdækningen ind i en større, samfundsmæssig og politisk ramme.

Du lærer at arbejde med en deadline, og du får praktisk træning i at skrive alt fra skarpe nyheder og portrætter til referater og kreative klummer. Derudover bliver du trænet i kildekritik, du får skærpet din analytiske sans, og du bliver klædt på til at agere etisk korrekt i rollen som journalist.

Praktisk erfaring og gode forbindelse

Hadsten Højskole samarbejder med blandt andre med det nystartede lokalmedie ByensNyt.dk. De udgiver gerne det vores elever producere, hvis kvaliteten er høj nok. Dermed kan I udkomme på et reelt medie, allerede inden i starter på skolen. Derudover besøger vi steder som DMJX, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DR, TV2 Østjylland og Radio4 ligesom vi får besøg af forskellige personer fra medieverdenen. Derudover vil du få mulighed for at møde tidligere højskoleelever, som i dag enten går på skolen, eller er blevet færdiguddannede journalister.

Prøveforberedende Journalistik er for dig, der vil være journalist og klare dig godt til journalisthøjskolens optagelsesprøve, men det er også et oplagt valg, hvis du drømmer om at læse kommunikation, medievidenskab eller et andet fag, der har med medier eller samfundsforhold at gøre.

Vi tilbyder også andre spændende samfundsvidenskabelige fag, du kan kombinere med Journalistik på Hadsten Højskole.

Praktisk info

Ønsker du yderligere information om højskolens fag, sender vi dig gerne en brochure. Vil du opleve skolens faciliteter helt tæt på, giver vi dig også gerne en rundvisning.

Radio/Podcast

I Radio/Podcast bliver du budt ind i en verden af lyde og historiefortælling. Vi skal arbejde både journalistisk og fortællende, og vi skal ikke mindst få en masse praktisk erfaring med, hvad det vil sige at producere radio og podcasts.

Radio/Podcast er faget for dig, der synes, alt med lyd, formidling og historier er spændende. Vi skal beskæftige os med discipliner som speak, reportageradio, montager og live-radio. Derudover kommer du til at udvikle dine egne koncepter og formater, som du skal føre ud i livet som podcasts. Du lærer naturligvis også alt det tekniske, der ligger både før, under og efter optagelsen, bl.a. hvordan man klipper alting sammen, så det lyder som en professionel produktion.

Derudover skal vi høre en masse forskellige lydproduktioner og låne fra de allerbedste. Vi skal finde ud af, hvorfor nogle programmer bliver vildt populære, og hvorfor andre ikke gør. Og så skal vi tale om, hvad vi hver især godt kan lide at lytte til – og ikke mindst hvorfor.

Videofabrikken

Vil du prøve kræfter med at producere en video fra idéudvikling til færdigt produkt? Så er Videofabrikken måske noget for dig.

I faget bliver du klogere på levende billeder. Vi skal udforske video og tv som format, vi skal se og analysere videoer i forskellige genrer og så skal vi producere videoer, vi selv udvikler, filmer og klipper. Du får mulighed for at tage produktet i den retning, der interesserer dig. Det vil sige, at du både kan arbejde journalistisk og fortællende, men at der også kan være tale om mere kreative og fiktionsprægede videoproduktioner.

Vi arbejder med professionelt udstyr, så du får erfaring med at bruge et større videokamera, sætte lys på et interviewbillede og optage den gode lyd. Men bare rolig, det kræver ingen kompetencer på forhånd. Vi tager det step by step og skal en masse ”ud i marken” og få materiale med hjem.

I faget kommer vi omkring hele video-møllen: Vi udvikler ideer, skriver manus, filmer, sætter lys, optager lyd og klipper til et knivskarpt produkt. Måske drømmer du om at blive journalist eller tv-tilrettelægger og vil blive klogere på formidling gennem videoformatet. Måske brænder du inde med gode ideer til story lines og vil prøve kræfter med at skrive et manus fra bunden. Måske du bare synes, det er sjovt at arbejde med levende billeder. Vigtigst af alt er, at du har lyst til at arbejde kreativt sammen med andre om at skabe produkter, I kan være stolte af.

 

Reporter

Vil du blive bedre til at skrive historier, som er værd at læse? Og vil du arbejde på samme måde, som virkelighedens journalister? Så skal du vælge Reporter.

I Reporter arbejder vi som om, at vi allerede er uddannede journalister. Vi dykker ned i den journalistiske værktøjskasse og bliver klogere på, hvordan vi folder historier ud fra idé til endeligt produkt. Det produkt kan bl.a. være et magasin, som vi får trykt og uddelt til alle eleverne på skolen.

Journalistik handler i høj grad om at fortælle andres historier. Men for at kunne folde dem ordentligt ud, skal du blive god til at interviewe. Derfor øver vi os i at stille de rigtige spørgsmål og dermed få de svar, der gør, at vores historier bliver levende.

Reporter er også faget, hvor vi opsøger virkeligheden og ser, om den stemmer overens med vores fordomme og opfattelser. Og så opsøger vi de små historier, der kan gøre os klogere på de mennesker, vi omgiver os med.

Derudover kommer vi til at lære af hinanden, og derfor kommer feedback også til at fylde en hel del i faget. For fejl er noget, man bliver dygtigere af.

Praktisk info

Ønsker du yderligere information om reporter eller et andet af højskolens fag, sender vi dig gerne en brochure. Vil du se skolens faciliteter med egne øjne, giver vi dig også gerne en rundvisning.

Retorik

Vil du holde medrivende taler, argumentere overbevisende for din sag eller bare styrke din kommunikation. Så skal du vælge faget Retorik. Retorik handler om at fremstå veltalende – på skrift og i tale, og det lærer du redskaberne til i dette fag. Du kommer til at fremføre dine egne taler, og når du lærer retorikkens greb, er det slet ikke så farligt, som det lyder.

Martin Luther King kunne det. John F. Kennedy kunne det. Og Barak Obama kan det: Tryllebinde tilhørerne med blændende taler. I faget Retorik kan du lære at gøre dem kunsten efter. Det kræver analytisk sans, sproglig finesse og ikke mindst mod, og det hele får du mere af, når du vælger Retorik på Hadsten Højskole.

Vi analyserer alt fra festtaler til politiske taler og finder frem til, hvad der gør en god tale. Du får fif og værktøjer, som du kan gøre brug af, når du er den, der gerne vil overbevise andre. Og så du lærer, hvornår det er godt at appelerer til følelser, og hvornår det er mere effektivt at vende sig mod fornuften.

Du kommer også til at skrive dine egne taler, så du får testet, om dine argumenter holder, og om du fremstår troværdig. Du vil få konstruktiv feedback fra lærer og elever på dine taler, så du bliver endnu bedre til at skrue på de rigtige knapper.

Redskaberne fra Retorik kan du bruge, hvad enten du skal holde tale til din brors bryllup, til jobsamtale eller gerne vil overbevise chefen om, at du skal have mere i løn. Du bliver med andre ord bedre til at kommunikere, og du bliver bedre til at gennemskue spillet, når andre bruger retorikkens kneb overfor dig.

Vil du høre mere om faget Retorik eller om højskolen generelt, sender vi dig gerne en brochure. Du er også meget velkommen til at få en rundvisning og en snak om, hvilket muligheder der er på højskolen.

Lærer: Erik Jensen

Cand. scient. pol. fra Aarhus Universitet.

Læs mere om højskolens lærere og hvad de underviser i her.

Pædagogik

Vil du gerne arbejde med mennesker eller er du interesseret i at blive klogere på hvad der sker i mødet mellem mennesker skal du vælge faget pædagogik, der giver en grundlæggende indsigt i menneskelig tilblivelse, udvikling og læring.

På Hadsten Højskole er vi optaget af pædagogik i bred forstand. Af samme årsag arbejder vi os både omkring pædagogiske kongstanker gennem tiden, læringsteori, læringsstile, kropssprog og meget andet i faget Pædagogik.

Vi tager udgangspunkt i jeres fælles erfaringer og undersøger også, hvordan du selv tilegner dig viden bedst muligt. I undervisningen får du lejlighed til at udvikle og afprøve din viden gennem en inddragende undervisning med både oplæg, diskussioner og øvelser. Qua højskolens samarbejde med en børnehave og en skole i nærområdet har du, sammen med de andre på holdet, mulighed for at tilrettelægge og udføre et konkret forløb for børnehavebørn og folkeskoleelever.

Vi kommer med andre ord både omkring de teoretiske og praktiske aspekter af pædagogikfeltet, og du får et godt indblik i, hvordan man arbejder pædagogisk, hvad enten det er som lærer, pædagog eller noget helt tredje.

Konflikthåndtering

Konflikter kan gøre ondt. Men de kan også være lærerige. I faget Konflikthåndtering går vi tæt på de konflikter, som vi alle kender fra vores hverdag – på arbejdspladsen, i parforholdet og mellem venner og familie. Vi bruger konflikttrappen som redskab til at forstå, hvorfor konflikter opstår og udvikler sig – og hvordan du med en række anvendelige redskaber kan standse en konflikt og lære af den.

Det er næste umuligt at leve et liv uden konflikter. Men det er til gengæld muligt at lære at håndtere konflikterne omkring dig, så de ikke æder af din energi og erobrer din hverdag. I faget Konflikthåndtering lærer du om de mekanismer, der får en konflikt til at gå i hårdknude og som ikke sjældent får parterne til at bekrige hinanden i stedet for at forstå hinanden.

Faget giver dig et indblik i, hvordan fastlåste vaner og indlærte mønstre kan optrappe en konflikt. Du får indsigt i dine egne reaktionsmønstre, du får redskaber til at håndtere konflikter konstruktivt, og du bliver trænet i rollen som konfliktmægler. Faget Konflikthåndtering er relevant for dig, der gerne vil undgå, at konflikterne i dit liv løber af sporet uanset, om det er privat eller i dit arbejdsliv. Og det er for dig, der ved at du kommer til at arbejde på et område, der kan være konfliktfyldt. Det kan være som politibetjent, journalist eller indenfor fag, der har med mennesker at gøre.

Konflikthåndtering vil blive udbudt som et fast fag i Exploraugerne. Dette betyder, at du ikke kan vælge faget i dit almindelige skema, men får mulighed for at dykke grundigt ned i faget en hel uge i løbet af opholdet. Du kan læse mere om vores Explorauger her.

Skriveværkstedet

Vil du blive bedre til at skrive opgaver på dit kommende studie, ansøgningen til dit drømmejob eller danskopgaven til optagelsesprøven på Politiskolen? Så skal du vælge Skriveværkstedet på Hadsten Højskole. Her tager vi fat på alt det, der løfter din tekst fra ordinær til iøjenfaldende.

At skrive er ikke en kunst. Det er et håndværk, og du kan lære det. Skriveværkstedet er for dig, der kan skrive en sammenhængende tekst, men har brug for hjælp til at få sproget til at danse og teksten til at flyde.

Vi tager udgangspunkt i lige netop din skrivestil, og du får individuel sparring, så du ikke længere er i tvivl om, hvad der er korrekt dansk, og hvilke skrivetekniske greb du kan gøre brug af, så det bliver lettere både at skrive og læse din tekst.

I vores Skriveværksted arbejder vi målrettet med grammatik, så fik du aldrig styr på kommaerne i folkeskolen eller gymnasiet, er det nu, du skal springe på for at lære det. Du får masser af skrivetræning, coaching, feedback og tests, og når du forlader Skriveværkstedet kan du med ro i maven kaste dig over din næste skriftlige udfordring.

Faget er oplagt for dig, der tager er taget på højskole, fordi du vil være journalist eller fordi du gerne vil ind i politiet.

Strategi og Brætspil

Vil du være verdens hersker, sikre fremtidens energikilder eller stoppe en dødbringende sygdom i at brede sig til hele verden? Så har du chancen, når vi sammen dykker ned i nogle af de bedste brætspil, der findes, samt snakker om strategien til det bedste resultat.

Mange brætspil tager deres udgangspunkt i en virkelighed, der ikke er så fjern fra den verden, vi kender. Derfor giver de os mulighed for selv at træffe nogle af de beslutninger, som verdens statsoverhoveder i en vis udstrækning træffer til hverdag. Kan det f.eks. betale sig at fyre med kul, hvis prisen er meget lavere end gas? Eller skal man satse på den vedvarende energi, selvom det i første omgang er dyrt? Det er blandt de dilemmaer, du vil stå i, når du vælger faget Strategi og Brætspil.

Du bliver introduceret til nogle af de mest populære og underholdende spil, der findes på markedet. Samtidig vil du måske lære nye sider af dig selv og opdage, at du går på kompromis med dine principper, hvis sejren er indenfor rækkevidde.

Uanset om du er en erfaren brætspiller eller er helt ny i gamet, tager vi dig i hånden og guider dig gennem spillenes medrivende verden.

Story slam

Vil du blive bedre til at skrive opgaver på dit kommende studie, ansøgningen til dit drømmejob eller danskopgaven til optagelsesprøven på Politiskolen? Så skal du vælge Skriveværkstedet på Hadsten Højskole. Her tager vi fat på alt det, der løfter din tekst fra ordinær til iøjenfaldende.

At skrive er ikke en kunst. Det er et håndværk, og du kan lære det. Skriveværkstedet er for dig, der kan skrive en sammenhængende tekst, men har brug for hjælp til at få sproget til at danse og teksten til at flyde.

Vi tager udgangspunkt i lige netop din skrivestil, og du får individuel sparring, så du ikke længere er i tvivl om, hvad der er korrekt dansk, og hvilke skrivetekniske greb du kan gøre brug af, så det bliver lettere både at skrive og læse din tekst.

I vores Skriveværksted arbejder vi målrettet med grammatik, så fik du aldrig styr på kommaerne i folkeskolen eller gymnasiet, er det nu, du skal springe på for at lære det. Du får masser af skrivetræning, coaching, feedback og tests, og når du forlader Skriveværkstedet kan du med ro i maven kaste dig over din næste skriftlige udfordring.

Faget er oplagt for dig, der tager er taget på højskole, fordi du vil være journalist eller fordi du gerne vil ind i politiet.

Filosofisk vandring

Gør som de store tænkere og spekuler over livets store og små spørgsmål, mens du nyder naturen.

Dette fag har en utraditionel tilgang til hvor og hvornår, vi tænker og lærer bedst. En tilgang, der for mange bryder med vante forestillinger. Det er nemlig ganske interessant, at i filosofiens hjemland, det antikke Grækenland, var det at filosofere ofte forbundet med at vandre rundt, mens man samtalede eller reflekterede. Den berømt filosof, Aristoteles kaldte sin filosofiske skole for ”De omkringvandrende”. Danmarks stjerne på den filosofiske himmel, Søren Kierkegaard, skrev, at ”jeg har gaaet mig mine bedste Tanker til, og jeg kjender ingen Tanke saa tung, at man jo ikke [kan] gaae fra den.”

Inspireret af store filosoffer kombinerer faget det at vandre, filosofere og samtale. Udgangspunktet er, at det at gå er noget ur-menneskeligt, det er så at sige menneskets rette element, og vi tænker og samtaler godt, når vi går. Derfor er vi altid på farten i dette fag, og med på vandreturene har vi tankevækkende citater og begreber fra filosofferne, som vi parvis eller i mindre grupper går på opdagelse i. Hvordan forstår vi citaterne? Er vi enige i deres udsagn? Hvad har de egentlig med vores liv at gøre. I forlængelse deraf skal vi udfordre og udfolde vores egen tænkning.

Der synes at være en sammenhæng mellem den fysiske og den mentale bevægelse. Så vi skal bare i gang.

Læseklubben

Velkommen i læseklubben! Dit nye ugentlige højdepunkt, hvor vi kun tager læsebrillerne af for at fjerne duggen fra den dampende varme kaffe eller te, vi drikker.

Læseklubben på Hadsten Højskole er et litteraturfag, hvor vi ikke er bange for at rulle ærmerne op og kaste os hovedkulds ind i bøgerne. I læseklubben stifter du med sikkerhed bekendtskab med nogle af dine kommende samtalepartnere gennem hele livet. Og hvem ved: måske finder du undervejs ligefrem en byggesten eller to, du kan støbe ind i dit livsfundament.

Vi læser – med enkelte undtagelser – værker fra tiden omkring 2. verdenskrig og senere. Vi skal læse værker, der glider ned som Cocio, men vi hjælper også hinanden med at løfte nogle af de bøger, der ellers kan være svære at tage hul på, ned fra hylden.

I læseklubben læser vi ikke nødvendigvis bøger på den måde, du har været vant til. Vi laver hverken berettermodeller eller metaforanalyser – men taler åbent om det, bøgerne vækker i os.

Vi skal, blandt andre, læse eller genlæse (uddrag fra) forfattere som Albert Camus, Inger Christensen, Karl Ove Knausgård, Olga Ravn, Stine Pilgaard, Søren Ulrik Thomsen, Tage Skou-Hansen og Theis Ørntoft.

Uanset om du er en vaskeægte bogorm eller du bare har fornemmelsen af en kildrende flirt med litteraturen, som endnu ikke er flammet op, er du velkommen i læseklubben.

Sprogfilosofi

😲🥈🤫🥇 Betyder disse symboler noget? Og hvis de gør, hvem definerer så, hvad de betyder? Afsenderen? Modtageren? Eller måske ingen af dem? Hvordan adskiller vores samtaler sig i skrift og tale? Har vi samme mulighed for at udtrykke os?

Sprog har mange former og handler ikke kun om ord. Det handler grundlæggende om tegn og betydninger. Men sprog er ikke entydigt. Sprog er altid, og har altid været, i udvikling. Det er det, der gør sprog besværligt. Men det er også det, der gør det spændende. Et af de grundlæggende spørgsmål, som sprogfilosoffer har stillet, er, om sproget gengiver den verden, jeg ser, eller om det måske ligefrem er sproget, der skaber den?

I dette fag vil vi gå på opdagelse i sproget! Vi vil stille spørgsmål som for eksempel: betyder ’floor’ og ’dansegulv’ det samme? Og hvis det gør, hvorfor har vi så to ord for det og ikke kun ét? Kan en papegøje tale? Hvis den ikke ved, hvad den siger, hvordan skal vi så forholde os til de lyde, der kommer ud af munden på den? I dette fag vil vi bruge filosofien til at stille skarpt på sproget og dets funktioner.

Vi skal tale om sprogsystemer med Saussure, om toner i sproget med Løgstrup, om ord der gør ondt med Butler og om diskurspositioner med psykoanalytikeren Lacan. Vi vil bruge disse teoretikere til at stille skarpt på sproget og til at kvalificere vores spørgen til sproget.

Hadsten Højskole