Vælg en side

Forbered politiprøven

PRØVEFORBEREDENDE KURSUS TIL POLITISKOLEN

Drømmer du om at blive politibetjent? Hadsten Højskole samarbejder med Politiet og byder dig velkommen på vores kursus med fokus på forberedelse til optagelse på Politiskolen.

Bliv klar til politiets optagelsesprøver med et højskoleophold på Hadsten Højskole. I løbet af opholdet får vi besøg af medarbejdere fra politiet, der vil gennemføre den fysiske optagelsesprøve med dig som elev på højskolen. Hermed kan du få direkte feedback fra politiets fysiske bedømmere og afprøvet optagelsesprøven, inden det for alvor går løs. Ligeledes vil du få et unikt indblik i nogle få udvalgte undervisningselementer fra Politiskolen, når et par af Politiskolens undervisere overtager højskolen med en undervisningsdag.

Danmarks mest gennemprøvede politiforberedende kursus gennem 40 år

Siden 1976 – i mere end 40 år – har vi hjulpet unge mennesker med at komme ind på den Politiuddannelse, de drømmer om at blive optaget på. Det gør vi ved at forberede vores elever til at kunne bestå Politiets optagelsesprøve.

Her får du masser af fysisk træning, mulighed for at opruste dine sproglige kompetencer, lære konflikthåndtering og alt det andet, du får brug for, når du skal søge ind på Politiskolen. Du kan vælge frit blandt højskolens 60 fag, så du får lige præcis det, du har brug for i de politiforberedende kurser, så du kommer godt igennem optagelsesprøven.

Der findes ingen officiel politi-forskole under Politiet, men du kan sagtens betragte os som en forskole eller en politihøjskole, der forbereder dig fysisk og mentalt til at opfylde kravene for at komme ind på Politiskolen. Vores erfaring gør, at vi med sikkerhed kan sige, at du kommer til at klare den fysiske prøve, hvis du følger vores råd og vejledning. Samtidig giver vi dig de bedste forudsætninger for at komme igennem den skriftlige prøve, så du er godt rustet, når de sidder til prøven.

Højskole med fokus på faglighed og fitness er den optimale forberedelse til Politiets optagelsesprøve

Hadsten Højskole giver dig den bedste forberedelse til Politiskolen, hvor du bl.a. kan vælge mellem en lang række politiske og samfundsfaglige fag. Dette giver dig en fordel, når du i optagelsesprøven skal analysere et samfundsfagligt dilemma – det er nemlig den opgave, de fleste ansøgere dumper på.

På Hadsten Højskole underviser vi fra klokken 8 om morgenen til klokken ringer ind til aftensmad klokken 18.00. Du kan tage alle de timer, du vil, men vi anbefaler, at du holder et par blokke fri, så du også får tid til at besøge højskolens veludrustede fitnessrum. Så klarer du dig nemlig endnu bedre til optagelsesprøvens fysiske prøver. Fitnessrummet bliver desuden brugt flittigt i fagene Styrke- og Kredsløbstræning og Grundidræt.

Som højskoleelev på vores forberedende politi-kurser får du masser af input og oplevelser ud over den daglige undervisning, og derudover får du større indsigt i, hvad der stilles af krav for at blive politibetjent. Der er masser at glæde sig til på vores prøveforberedende kursus til Politiskolen.

 

Mød politibetjente – de er en integreret del af undervisningen på det Prøveforberedende kursus til Politiskolen

I løbet af dit højskoleophold får vi besøg af Politiets Rekrutteringsafdeling, der vil afholde en studie- og træningsdag på skolen. Vi får også besøg af undervisere fra Politiskolen, der for en dag vil overtage undervisningen på vores Politiforberedende kursus og vi får besøg af politibetjente og en fængselsbetjent, der vil fortælle om deres arbejde.

Derudover har vi et godt samarbejde med de elever, der tidligere har gået på højskolen, og som nu enten går på Politiskolen eller er færdiguddannede i politiet. De fortæller om, hvordan forløbet kan hjælpe dig på vej, samt gør dig klogere på hverdagen i politiet.

Forberedelse til at bestå den fysiske test i Politiskolens optagelsesprøve

På Hadsten Højskole har du masser af muligheder for at styrke dine chancer for at bestå optagelsesprøvens fysiske test:

Bliv testet i Politiets fysiske prøve

Vælger du faget Styrke- og Kredsløbstræning, vil du blive testet i politiets fysiske optagelsesprøve. Prøven vil være udgangspunkt for undervisningen, og mindste tre gange på dit ophold, vil du gennemfører prøven for at se, hvor du skal forbedre dig.

Derudover vil du få mulighed for at blive vurderet af en af politiets egne bedømmere, når der afholdes Politidag i samarbejde med andre højskoler. Her vil du gennemfører prøven og få direkte feedback fra nogle af dem, der også skal vurdere dig til selve optagelsesprøven.

Politiets fysisk prøve

Den fysiske del af politiets optagelsesprøve består af seks dele:

 1. Opvarmning. Her skal du gennemfører en række fastlagt øvelser i et moderat hårdt tempo, så vær forberedt på allerede at bruge kræfter her.
 2. Hurtighedstest. Du skal gennemfører en lille løbebane mellem to kegler på tid. Jo hurtigere du kommer igennem, jo bedre en karakter bliver du tildelt.
 3. Længespring. Her skal du springe med samlede ben uden tilløb så langt som muligt. Du får to forsøg, hvoraf det bedste er gældene. Der gives karakter efter længe.
 4. Kropshævninger. Du skal hænge i strakte arme og herefter løfte din krop, så din hage kommer over den bum, du hænger i. Derefter skal du tilbage til udgangspositionen, før du må hæve dig igen. Udføres dette ikke korrekt, tæller din kropshævning ikke. Der gives karakter efter antallet af kropshævninger, du laver. Dette er desuden den eneste øvelse, som kvinder og mænd skal udfører forskelligt.
 5. Bænkpres. Du vælger selv, hvor mange kilo, du ønsker at løfte. Jo flere kilo og gentagelser, jo højere karakter. Sørg for, at du vælger en vægt, hvor du kan tage de fornødne gentagelser, da du kun får ét forsøg.
 6. 2400 meter løb. Du skal løbe 2400 meter udendørs på tid. Jo hurtigere du gennemfører, jo højere karakter.

Du kan få en række tips til, hvordan du forbedre dine chancer for at bestå prøven her:

Få hjælp til ansøgningen til Politiskolen og styrk dine skrivefærdigheder for at bestå politiets skriftlige prøve

Du får brug for gode, skriftlige kompetencer, både når du skal skrive din ansøgning til Politiskolen, men også til den skriftlige del af optagelsesprøven.

Forbered dig til den skriftlige test Dansk-Case-Skrivning

Politiets skriftlige test er prøven i Dansk Case-Skrivning. Det træner du løbende i faget Skriveværkstedet, hvor du bliver undervist af vores journalistlærer, der kan hjælpe dig med at få styr på dit skriftsprog.

Workshop og studievejledning: Skriv en ansøgning, der rammer plet 

Vi laver en dedikeret workshop til alle vores politielever, hvor du får konkret hjælp til at skrive din ansøgning til Politiskolen. Derudover vil du gennem hele højskoleopholdet have mulighed for at deltage i studievejledningssamtaler, samt få hjælp til at skrive din ansøgning af lærer og studievejleder Emma Sand.

Vil du se skolen med egne øjne? -> Book rundvisning her

Politi-relevante fag på Hadsten Højskole

Vi tilbyder en lang række forskellige fag, du kan bruge til at styrke dine chancer for at blive optaget på Politiskolen.

 • Styrke og Kredsløb er et fag, der forbereder dig på den fysisk del af politiets optagelsesprøve. Du vil undervejs i faget gennemgå hele prøven flere gange.
 • Idræt og Teambuilding er et fag, hvor du kan forberede dig til samarbejdsprøven. Derudover laver vi opvarmning med koordinerede bevægelser, som vi ved, politiet har fokus på.
 • Skriveværkstedet er et oplagt sted at forbedre dine grammatiske og sproglige evner. Disse kommer begge i spil ved politiets skrivelige prøve, der også er en del af optagelsesprøven.
 • I faget Kriminalpolitik lærer du bl.a. om strafmotiver, kriminalitetsforebyggelse og om fup og fakta vedrørende indvandring og kriminalitet.
 • En konfliktmægler kommer på besøg i faget Konflikthåndtering og fortæller om udfordringer og erfaringer som mægler mellem uenige parter.

Q&A om politiuddannelsen og optagelseskrav

Hvordan bliver man politibetjent? 

Man bliver politibetjent ved at gennemføre politiuddannelsen på Politiskolen. For at blive optaget på politiuddannelsen, skal du først bestå en fysisk og en skriftlig prøve, samt en samarbejdsprøve og en individuel samtale.

Hvad kræver det at blive politibetjent?

Der er en række krav du skal opfylde for at blive politibetjent. Du kan læse mere om kravene under videoen her på siden.

Er der fysiske adgangskrav og optagelseskrav for at blive politi?

Du skal opfylde en række fysiske krav for at blive politibetjent, som du kan læse mere om højere oppe på denne side. Derudover er der en række yderligere krav:

 • Du skal være fyldt 18 år
 • Du skal være dansk statsborger
 • Du skal have kørekort til personbil
 • Du skal kunne sikkerhedsgodkendes
 • Have et godt helbred (herunder normalt syn og hørelse)

Mange af kravene til at blive optaget på politiuddannelsen og politikadet-uddannelsen kan du arbejde på at forbedre her på Hadsten Højskole. Du kan herunder læse mere om de krav, både fysiske og boglige, som du skal opfylde for at kunne blive politibetjent.

Højdekrav: Hvor høj skal man være for at blive politibetjent?

Der er ikke et krav til en bestemt højde for at blive politibetjent, hverken for kvinder eller mænd.

Fysisk form: Hvilke krav er der til at bestå politiets fysiske test?

Det forventes, at du er i fysisk god form for at kunne arbejde som politibetjent. Du skal derfor bestå politiets fysiske test for at blive optaget på politiuddannelsen. Den består af en række forskellige elementer, som du kan læse mere om på denne side. Alle elementerne er noget, vi træner på højskolen.

Er der særlige fysiske krav til kvinder ved politiets fysiske test?

Kvinder skal opfylde den fysiske test for at blive optaget på Politiskolen, ligesom mænd der søger optagelse.

Du kan her læse om kravene for kvinder ved den fysiske optagelsesprøve.

Der er derudover ikke særlige krav til fx højde for kvinder, der søger optagelse på Politiskolen eller som politikadet. En politikvinde skal have et godt helbred og være i god fysisk form, ligesom hendes mandlige kollegaer.

Adgangskrav til Politiskolen: Hvilken uddannelse skal man have for at blive politibetjent?

Du skal være god til at kommunikere på dansk, herunder skal du være god til grammatik og tegnsætning. I forbindelse med optagelsesprøven til politiuddannelsen vil dine evner blive testet i “dansk case”. Derudover skal du have en adgangsgivende uddannelse, som fx kan være:

 • Gymnasial uddannelse
 • Erhvervsuddannelse
 • Uddannelse fra forsvaret
 • Lederuddannelse fra detailhandlen
 • Politikadet-uddannelsen
 • Andre relevante uddannelser

Du skal bestå følgende som del af Politiets optagelsesprøve:

 • Politiets fysiske test
 • Skriftlig prøve i dansk
 • Samarbejdsopgave med andre ansøgere
 • Individuel samtale

Du kan træne mange af disse aspekter på Hadsten Højskole, både på vores Politi-fag men også i mange af de øvrige fag, du kan vælge. Ring til os på tlf. 86 98 01 99 eller send os en mail på info@hadstenhojskole.dk hvis du vil høre mere om, hvilke fag som du med fordel kan vælge for at styrke dine chancer for at blive optaget på politiuddannelserne.

Vil du vide mere om os og se skolens faciliteter -> Book rundvisning

Hvordan bliver man politikadet?

For at blive optaget på uddannelsen til politikadet kræves der ikke en særlig uddannelsesmæssig baggrund. For at blive optaget på politikadet-uddannelsen, skal du have gode danskkundskaber og være god til at kunne kommunikere i skrift og tale. Når du ansøger om optagelse på politikadetuddannelsen, skal du derfor bestå en optagelsesprøve, der består af en læseprøve og en diktat.

Hvor lang tid tager det at blive politibetjent?

Det tager 2 år og 4 måneder at at blive politibetjent. Selve basisuddannelsen er normeret til at tage 2 år og 4 måneder og veksler mellem undervisning på Politiskolen i Brøndby eller Politiskolen i Vejle og praktik ude i en politikreds.

Du kan læse mere om uddannelsesforløbet på Politiskolen her.

Hvor ligger politiskolen?

Politiskolen ligger i Vejle og i Brøndby tæt på København.

Kan man blive politibetjent med plettet straffeattest?

Har du pletter på straffeattesten vil disse indgå med stor vægt i din værdighedsvurdering, når din ansøgning vurderes. Du kan læse mere her.

Bliv politibetjent – Kom videre med din Politi-drøm på højskole

Som forberedelse til politiskolen er et højskoleophold en rigtig god investering. Et ophold på Hadsten Højskole vil sætte fokus på personlig udvikling, styrke din faglighed, din fysiske form og ikke mindst træne dig i – samt gøre dig bedre og bedre – til at tage de tests, som er så altafgørende for din optagelse på Politiskolen.

Har du spørgsmål til, hvordan et højskoleophold på Hadsten Højskole kan styrke din forberedelse til Politiskolen? Skriv til os på info@hadstenhojskole.dk eller ring til os på tlf. +45 86 98 01 99. Du er også meget velkommen til at komme og besøge os. Ring blot og lad os aftale et tidspunkt der passer dig.

Har du flere spørgsmål til optagelseskrav til politiskolen eller politikadetuddannelsen, så kan du søge yderligere svar på Politiets egne sider om optagelseskrav: https://politi.dk/politiskolen/adgangskrav.

FORBERED

BESTIL BESØG

BESTIL BROCHURE

MELD DIG TIL

Hadsten Højskole