hadsten-hojskole-in-english

Forbered journalistprøven

Begynd din drøm om at blive journalist på Hadsten Højskole

Drømmer du om at blive uddannet journalist? På Hadsten Højskole vil vi gerne hjælpe dig skridtet nærmere din drøm. Vi har i en årrække hjulpet unge mennesker med at komme ind på journalistuddannelserne i Danmark, og vi hjælper også gerne dig. På denne side kan du læse meget mere om, hvad vi tilbyder vores journalistikelever.

Sådan forbereder vi dig til optagelsesprøverne

Hvis du gerne vil være journalist, anbefaler vi at du vælger faget Prøveforberedende Journalistik. Det er grundstenen i hele vores tilbud til vores journalistelever og er skræddersyet med henblik på at give vores elever det bedst mulige udgangspunkt for at bestå optagelsesprøverne på journalistuddannelserne.

Det betyder, at du i dette fag vil blive undervist i alle de færdigheder, det kræver at blive optaget på en af journalistuddannelserne. Du vil både blive undervist i grammatik, korrekt sprogbrug, at skrive artikler og blive bedre til at formulere dig klart og tydeligt – både på skrift og i tale.

Samtidig vil vi holde os opdateret omkring de største nyhedshistorier, så du er bedst muligt klædt på til den videnstest, der også er en del af optagelsesprøverne på journalistuddannelserne.

Hør, hvad seks tidligere elever fik ud af at have journalistik på højskolen – og hvad de laver i dag.

Lær at skrive, så du bliver læst

En væsentlig del af optagelsesprøven er, at du evner at skrive godt – altså både fængende, tydeligt og grammatisk korrekt. Derfor vil du også stifte bekendtskab med opgaver, der i høj grad ligner dem, du vil blive udsat for til prøven.

Du vil dog også lære, hvordan du kan fortælle historier, så andre mennesker synes, de er interessante. Du vil både skulle skrive nyhedsartikler, debatindlæg og mindre historier for at få trænet din evne til at formulere dig på skrift.

Du vil også blive udsat for en række kreative og skæve skriveopgaver, som har til formål at gøre dig til en dygtigere formidler. Vi vil udfordre og udvide dit ordforråd og give dig nogle kreative skriveværktøjer, som du kan bruge fremover. Og så vil du lære lidt interviewteknik, så du får de rigtige historier med hjem, når du skal ud og møde mennesker, der har noget på hjertet.

Grundig feedback under hele forløbet

Når du begynder på dit journalistforløb, forventer vi ikke, at du allerede er verdensmester i at lave interviews, skrive artikler og sætte kommaer. Vi forventer blot, at du har en lyst til at blive bedre til nogle af disse ting.

Individuel og fælles feedback udgør en stor del af vores undervisning, fordi vi tror på, at det er den bedste måde at lære på. Desuden er det også en stor del af selve journalistuddannelsen, så du kan ligeså godt prøve kræfter med det allerede.

Både vores underviser og de andre elever på journalistholdet, vil løbende give dig feedback på dine opgaver, så du hele tiden kan forbedre dig en lille smule. Ved at give feedback til andre, får man også ofte øje på, hvad de andre gør godt og anerledes i forhold til en selv og på den måde bliver man bedre til selv at skrive.

Vi skal også se se nærmere på gode stykker journalistik, for at lærer af de bedste journalister. Hvad gør de, som fungere godt, og hvilke virkemidler bruger de, når de skal formidle deres historier. Det forsøger vi at blive klogere på i journalistiktimerne.

Skræddersy din egen ideelle forberedelse

På Hadsten Højskole er der ingen linjer under et højskoleophold. Vi har i stedet 70 fag, du kan vælge mellem. Det betyder, at vi ikke har lavet en samlet kasse, som alle elever skal passes ind i. I stedet giver vi vores elever fuld frihed til at vælge hvilke fag, de synes, er de mest relevante og interessante for dem – og det gælder også vores journalistelever.

Du kan altså sagtens kombinere dine journalistiske interesser med psykologiske, filosofiske, kreative, musikalske eller kropslige fag. Du behøver ikke dedikere alt din højskoletid til journalistikken. Vi tror på, at vores elever lærer bedre, hvis deres hverdag ikke består af sure pligter, men af fag, der fanger deres interesser.

Derfor behøver du ikke give køb på dine andre interesser, fordi du gerne vil være journalist. Tværtimod tilbyder vi dig, at du kan kombinere det bedste fra begge verdener, så du får mest muligt ud af dit højskoleophold. Derfor indgår du også på lige vilkår med alle de andre elever og har en hverdag, der ligner deres fuldstændig. Den eneste forskel er, at I ikke har helt de samme fag, når I har undervisning.

Mød journalister og studerende fra den virkelige verden

Udover at blive undervist af en journalist til hverdag, får du også mulighed for at møde en række andre personer fra medieverdenen. Det kan være journalister eller redaktører, der arbejder på et dagblad eller en radiostation. Vi tager ud og besøger deres redaktion for at blive klogere på, hvordan hverdagen kan se ud, når man er uddannet journalist.

Derudover vil vi få besøg af et par studerende, der tidligere har været elever på Hadsten Højskole. De kommer og fortæller om livet som studerende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og giver jer tips og tricks til, hvordan I bedst kommer igennem optagelsesprøverne.

Prøv kræfter med foto, radio- og tv-produktion

På Hadsten Højskole ønsker vi at give vores elever en forsmag på den virkelighed, der venter dem som journalister. Derfor tilbyder vi også en række fag, hvor de får lov at bruge den journalistiske værktøjskasse på en anden måde end i det prøveforberedende fag.

Vi tilbyder blandt andet faget Radio/Podcast, hvor du får mulighed for at skabe dine egne små eller store produktioner. Du lærer alt den grundlæggende teknik, samt bliver klogere på, hvordan man fortæller historier, når alting skal være på lyd. Derudover vil du komme op i vores radiostudie og producere ting, der har kvalitet nok til at kunne blive bragt på en landsdækkende radiokanal.

Du kan også vælge faget Filmværksted, hvor du bliver introduceret til, hvad det kræver at lave tv og film. I faget tilrettelægger, filmer og klipper du selv dine produktioner – selvfølgelig i samarbejde med nogle af de andre elever på holdet. I får i høj grad selv lov til at bestemme, hvad I gerne vil arbejde med i forhold til indhold.

Vi tilbyder desuden både Analog foto og Digital foto. som fag, hvor du bliver undervist af vores dygtige fotograf, Toke Hage, der er uddannet fotojournalist. Du lærer at tage billeder, der er ud over det sædvanlige. Du lærer om komposition, belysning, skarphed og får en masse inspirerende inputs.

Få en bedre forståelse af dansk politik

Ud over mediefokuserede fag vil du på Hadsten Højskole få mulighed for at udvide din viden om dansk og international politik samt få indblik i samfundets strukturer og magthavernes ageren.

Faget Almen viden og aktuel debat forbereder dig til videnstesten, der er en del af optagelsesprøven. Her vil de mest omtalte nyhedshistorier blive vendt og drejet, så du hele tiden er med på, hvad der sker i samfundet udenfor højskoleboblen. I faget lægges der også op til diskussioner, hvor du vil blive udfordret på nogle af dine holdninger.

I faget Politisk strategi og spin bliver du skarp til at analysere, hvordan magthavere kommunikerer deres budskaber, og hvilken effekt de ønsker at opnå. 

Du kan også vælge faget Politik, sociologi og medier, hvor du får en dybere forståelse af mediernes rolle og deres samspil med magthaverne. Du vil lære, hvordan de to påvirker hinanden, og hvordan dette samspil har udviklet sig historisk til det, vi ser i dag.

Muligheden for at udkomme

Som journalist lever du af, at andre læser de ting, du har lavet. Men vi synes ikke, at der er nogen grund til, at I venter indtil da, før andre skal læse jeres historier.

Derfor tilbyder vi i så vidt et omfang som muligt, at jeres gode artikler og hvad I ellers måtte producere, bliver udgivet. Det kan være i form af vores egen skoleblad, som journalisteleverne står bag, eller ved at indsende jeres artikler til de mere etablerede medier. Tidligere har elever haft held med at udkomme i blandt andet Jyllands Posten og Politiken, mens de stadig var elever hos os.

Det vigtigste er dog, at du bliver bedre til at skrive og blive komfortabel med, at andre læser dine produktioner. Derfor tager vi tingene stille og roligt og har ingen forventninger om, at du kan en masse, inden du begynder. Så længe du vil lære, står vi klar med undervisningen, der kan hjælpe dig på rette vej.

Tag det første skridt mod din journalistiske fremtid

Har vores beskrivelse af Hadsten Højskoles journalistforløb fanget din interesse? Så er du velkommen til at bestille en brochure, hvor du kan finde mere information om journalistik samt vores andre spændende fag.

Hvis du ønsker at opleve højskolens faciliteter på nært hold, tilbyder vi også rundvisninger. Her vil du også få mulighed for at tale med elever og med en lærer, der kan fortælle dig om, hvordan det er at søge mod journalistikken på højskole. Bestil en rundvisning her.

Kontakt os

Har du spørgsmål om vores forberedende journalistikfag eller ønsker yderligere information, er du velkommen til at kontakte os på telefon 86 98 01 99 eller sende en mail til info@hadstenhojskole.dk.

Vi ser frem til at hjælpe dig på vejen mod at realisere dine journalistiske drømme.

 

FORBERED

BESTIL BESØG

BESTIL BROCHURE

MELD DIG TIL