Højskoleliv

HØJSKOLEOPHOLD I HADSTEN

På et højskoleophold er der ikke mange dage, der ligner hinanden, når over 100 unge mennesker bor under samme tag. Der er dog dele af hverdagen, der følger en fast struktur. Læs her om, hvad livet og hverdagen på Hadsten Højskole byder på.

Hverdagen
Morgensamling, undervisningen på dit skema og måltider er nogle af de elementer af dagligdagen, der ligger fast på Hadsten Højskole. Til morgensamling synger vi en sang og hører et oplæg fra enten en lærer eller en elev. En dejlig måde at begynde dagen på. Vi samles igen til middag, og efter de sidste undervisningstimer samles vi så til aftensmad. Aftenerne er fri til afslapning, til at gå i værkstederne, spille spil, se en film eller noget helt femte. Her er altid lidt forskelligt at give sig til. Når du går på højskole, foregår det primære af dit liv og din dagligdag på skolen, og derfor opfordrer vi også eleverne til at dyrke og udnytte, at der er masse af faciliteter at bruge: musiklokaler, værksteder, bålhytte og meget mere. Det er et optimalt sted at udfolde dine interesser og det, du brænder for.

Gangråd på højskoleopholdet
Vesterhus, Sønderhus, Østerhus og Trelleborg . Det er de fire forskellige gange, du kan komme til at bo på, hvis du tager et højskoleophold hos os i Hadsten. Dem du bor på gang med, er det vi kalder et gangråd. Hvert gangråd har en opholdsstue tilknyttet, hvor du kan slappe af i fritimer mellem undervisning, om aftenen og i weekender. Gangrådene har også en eller to lærer(e) tilknyttet, så du altid har mindst én, du kan komme til og vende stort og småt i løbet af dit ophold.

Kaffeaftener
En af hverdagsaftenerne i ugen er der kaffeaften. Det er en aften, hvor et af de fire gangråd står for en hyggelig aften med en aktivitet. Det kan være alt fra quizaften, volleyball turnering, skattejagt og sangaften. Fokus er at have en dejlig fælles aften.

Fællesmøder og husråd
To gange i løbet af et højskoleophold er der valg til Husrådet. Husrådet består af fire valgte elever, der kommer til at stå for de såkaldte fællesmøder, der ligger hver anden onsdag. På fællesmøderne kan eleverne bringe forskellige emner op eller få vendt gode ideer, så højskolen bliver ved med at være et godt sted at være. Det kan handle om alt fra udvalget af vegetarmad og aftenaktiviteter til initiativer uden for skolen og måden at være sammen på. Alle har mulighed for at deltage med et eller flere punkter til dagsordenen. Intet er for stort eller småt. På fællesmøderne er det Husrådet, der styrer slagets gang.

Speakers Corner
Inspireret af Speakers Corner i Hyde Park, der er en talerplads med ytringsfriheden i højsædet, har vi et tidsrum, hvor både eleverne og lærere kan blive hørt under højskoleopholdet. Speakers Corner fungerer som en forlænget morgensamling onsdag formiddag. Her er der tid og rum til at bringe noget op, som du har på hjerte. Speakers Corner kan være et oplæg, men kan også bruges som et debatforum, hvor resten af elevholdet forholder sig til nogle problematikker eller spørgsmål om et givent emne. Et eksempel på Speakers Corner kan være at tale om begrebet frihed: Er der for lidt eller for meget frihed på skolen?

Musiktime
Intet højskoleophold uden sang og musik. Vi synger faktisk hver dag til morgensamling. Men alligevel oplever vi, at elever tit efterspørger endnu mere fællessang. Derfor har vi om onsdagen en musiktime, hvor der er god tid til at få sunget fx nogle af de nye sange fra den 19. udgave af højskolesangbogen. Og så kan du selvfølgelig også ønske de yndlingssange, du ikke kan få nok af.

Einsteins diciple
Hvem er de? Einsteins diciple er festudvalget på Hadsten Højskole, der sørger for sjove fester, med alt hvad det indebærer. Festudvalget planlægger, køber ind og står bag baren, når weekenden og feststemningen melder sig. Ofte er det også Einsteins diciple, der finder et tema til festen. Og hvorfor er lige Einstein? Vores festlokale var oprindeligt et fysiklokale, og derfor er det blevet opkaldt efter Einstein.

Friweekend og højskoleweekend
Der findes to slags weekender på Hadsten Højskole. Den ene kaldes friweekend. Her kan du selv vælge, om du vil hjem på weekend, eller om du vil blive på højskolen. Der er ikke noget fast skema for friweekender. Her er højskoleweekender anderledes, da det er en obligatorisk weekend med et fast program. Til hver højskoleweekend er der et weekendudvalg, der sammen med to lærere er med til at planlægge weekenden under et givet tema eller emne. Tidligere har der været weekender under overskrifter som “Politik, retorik og Paradise Hotel” og “Dekonstrueret maggiterning”. Der er altid god plads til kreativitet og initiativ, når man er med til at planlægge en weekend.

Fælles ansvar
Under dit højskoleophold kommer du til at blive en del af et stærkt fællesskab, hvor vi løfter i flok. Det betyder blandt andet også, at der er forskellige ansvarsomåder på skolen – nogle frivillige og andre obligatoriske. Der er fælles rengøring hver onsdag før middag, så vi sørger for at lokaler, gange og værelser er rare at være i. I løbet af et højskoleophold har gangrådene køkkentjans på skift. Her hjælper man med at vaske op og tørre borde af i spisesalen, så der er fint og rent til næste måltid.

Fællestimer fredag eftermiddag
Om fredagen runder vi ugen af i samlet flok. Det gør vi efter middag, hvor vi bruger to timer af eftermiddagen, hvor hele elevholdet er samlet. Det er to timer, der kan byde på mange forskellige indtryk, oplevelser og debatter. Læs mere om fællestimerne her.

Vi håber, du er blevet klogere på, hvad hverdagen på Hadsten Højskole kan byde på. Udover det, der er beskrevet på siden her, rejser vi også på studietur. Vi rejser til Berlin og Spindl i Tjekkiet – et mix mellem storby og natur. Læs mere om studieturen her.

Derudover har vi også to anderledes uger, der er kaldt Explora. På disse uger erstatter vi det almindelige skema med anderledes workshops. Meningen er at få inspiration fra noget nyt og anderledes. Måske du skal rejse ud i landet, måske du skal fordybe dig kreativt, måske du skal forsøge at producere musik. Mulighederne er mange, når det kommer til Explora-ugerne. Læs mere her.

Hos os kan du altså opleve klassisk højskole, møde nye mennesker, få nye venskaber, have spændende fag og måske blive klogere på fremtiden. Få en uforglemmelig oplevelse og tag på Hadsten Højskole.