Vælg en side

Højskoleliv

HØJSKOLEOPHOLD I HADSTEN

Et højskoleophold kan være svært at beskrive, da det ikke er mange dage, der ligner hinanden, når over 100 unge mennesker bor under samme tag. Der er dog dele af hverdagen, der følger en fast struktur. Her kan du læse mere om, hvad livet og hverdagen på Hadsten Højskole kan byde på.

Hverdagen
Et højskoleophold består af mange ting. Morgensamling, undervisning og måltider er nogle af de elementer af dagligdagen, der ligger fast. Hver formiddag samles vi til morgensamling, hvor vi synger en sang og hører et oplæg fra enten en lærer eller en elev. Det er altid en dejlig måde at komme i gang med resten af dagen. Midt på dagen samles vi igen til middag, og efter de sidste undervisningstimer samles vi til aftensmad. Aftenerne er fri afslapning, til at gå i værkstederne, spille spil, se en film eller noget helt femte. Der sættes ofte aktiviteter i gang, så der er lidt forskelligt at give sig til.

Gangråd på højskoleopholdet
Vesterhus, Sønderhus, Østerhus og Trelleborg . Det er de fire forskellige gange, du kan komme til at bo på, hvis du tager et højskoleophold hos os i Hadsten. Dem du bor på gang med, er det vi kalder et gangråd. Hvert gangråd har en opholdsstue tilknyttet, hvor du kan slappe af i fritimer og om aftenen. Gangrådene har også en lærer tilknyttet, så du altid har én, du kan komme til og vende stort og småt.

Kaffeaftener
En af hverdagsaftenerne i ugen er der kaffeaften. Det er en aften, hvor et af de fire gangråd står for en hyggelig aften med en aktivitet. Det kan være alt fra quizaften, volleyball turnering, skattejagt og sangaften.

Fællesmøder og husråd
To gange i løbet af et højskoleophold er der valg til Husrådet. Husrådet består af fire valgte elever, der kommer til at stå for de såkaldte fællesmøder, der ligger hver anden onsdag. På fællesmøderne kan eleverne bringe forskellige emner op eller få vendt gode ideer, så højskolen bliver ved med at være et godt sted at være. Det kan handle om alt fra udvalget af vegetarmad og aftenaktiviteter til initiativer uden for skolen og måden at være sammen på. Intet er for stort eller småt. På fællesmøderne er det Husrådet, der styrer slagets gang.

Speakers Corner
Inspireret af Speakers Corner i Hyde Park, der er en talerplads med ytringsfriheden i højsædet, har vi på højskolen et tidsrum, hvor både elever og lærere kan blive hørt under højskoleopholdet. Speakers Corner fungerer som en forlænget morgensamling onsdag formiddag. Her er der tid og rum til at bringe noget op, som du har på hjerte. Speakers Corner kan være et oplæg, men kan også bruges som et debatforum, hvor resten af elevholdet forholder sig til nogle problematikker eller spørgsmål om et givent emne.

Musiktime
Intet højskoleophold uden sang og musik. Vi synger faktisk hver dag til morgensamling. Men alligevel oplever vi, at elever tit efterspørger endnu mere fællessang. Derfor har vi om onsdagen en musiktime, hvor der er god tid til at få sunget fx nogle af de nye sange fra den 19. udgave af højskolesangbogen. Og så kan du selvfølgelig også ønske de yndlingssange, du ikke kan få nok af.

Einsteins diciple
Hvem er de? Einsteins diciple er festudvalget på Hadsten Højskole, der sørger for sjove fester, med alt hvad det indebærer. Festudvalget planlægger, køber ind og står bag baren, når weekenden og feststemningen melder sig. Ofte er det også Einsteins diciple, der finder et tema til festen. Og hvorfor er lige Einstein? Vores festlokale var oprindeligt et fysiklokale, og derfor er det blevet opkaldt efter Einstein.

Friweekend og højskoleweekend
Der findes to slags weekender på Hadsten Højskole. Den ene kaldes friweekend. Her kan du selv vælge, om du vil hjem på weekend, eller om du vil blive på højskolen. Der er ikke noget fast skema for friweekender. Her er højskoleweekender anderledes, da det er en obligatorisk weekend med et fast program. Til hver højskoleweekend er der et weekendudvalg, der sammen med to lærere er med til at planlægge weekenden under et givet tema eller emne. Tidligere har der været weekender under overskrifter som “Politik, retorik og Paradise Hotel” og “Dekonstrueret maggiterning”. Der er altid god plads til kreativitet og initiativ, når man er med til at planlægge en weekend.

Fælles ansvar
Under dit højskoleophold kommer du til at blive en del af et stærkt fællesskab, hvor vi løfter i flok. Det betyder blandt andet også, at der er forskellige ansvarsomåder på skolen – nogle frivillige og andre obligatoriske. Der er fælles rengøring hver onsdag før middag, så vi sørger for at lokaler, gange og værelser er rare at være i. I løbet af et højskoleophold har gangrådene køkkentjans på skift. Her hjælper man med at vaske op og tørre borde af i spisesalen, så der er fint og rent til næste måltid.

Fællestimer fredag eftermiddag
Om fredagen runder vi ugen af i samlet flok. Det gør vi efter middag, hvor vi bruger to timer af eftermiddagen, hvor hele elevholdet er samlet. Det er to timer, der kan byde på mange forskellige indtryk, oplevelser og debatter. I den følgende kalender kan du se, hvilke fællestimer der er planlagt for det nuværende elevhold – og for efterårsholdet 2022.

 

Fællestimer, efteråret 2022:

26/8: 3-retters. Denne fællestime bliver et skønt mix, bygget op som en middag, hvor vi inviterer eleverne med til en anderledes form på en undervisnings time.

9/9: Oplæg v. Anne Odgaard: Fællessang kombineret med foredrag. Anne Odgaard har været med til at udvælge hvilke sange, der skulle med i den nyeste version af Højskolesangbogen. I foredraget fortæller hun om processen og de overvejelser, der følger med, når tradition skal fornyes.

30/9: Bål

14/10: Oplæg v. Ida Ebbensgaard fra Zetland. Oplægget kommer til at handle om den moderne medieudviklings store udfordringer til den enkelte og samfundet – og Zetlands bud på, hvad der bør gøres anderledes.

28/10: Pelle Dragsted holder foredrag med udgangspunkt i sin bog ”Nordisk Socialisme”. Til Højskolebladet udtaler Dragsted: ”Uden Grundtvig, ingen andelsbevægelse – og uden andelsbevægelsen, ingen bog om nordisk socialisme.”

4/11: Zenia Larsen

18/11: Jeg tror, jeg tror, hvad tror du. En samtale om tro mellem tidligere elev og præst Gaute Holm-Hansen og forstander Jacob Kjærsgaard Mortensen.

 

Fællestimer, foråret 2022:

13/1: Afrikansk dans. Denne fredag skal vi op af stolene og ud på gulvet. Vi får besøg af danseren Jessie, som sørger for et kæmpe energiboost og en tidlig fredagsfest i gymnastiksalen.

20/1: Fælles kunst. Denne fredag byder på et sanse bombardement. Hvilken lyd har en grønsag? Kan en peberfrugt fremstilles yndefuldt? Hvordan danser en gulerod ballet? Ud fra fælles oplæg, laves der i mindre grupper artistiske værke til en fælles udstilling.

27/1: Tænkepause: Myrer. Hør om myrernes forunderlige levevis. Myrerne har bl.a. opfundet telekommunikation, landbrugsdrift og aktive solfangere. Foredraget tager udgangspunkt i Tænkepausen “Myrer” fra Aarhus Universitetsforlag. Foredragsholder: Seniorforsker Joachim Offenberg, Institut for bioscience, Aarhus Universitet.

3/2: Beskrivelse kommer senere.

10/2: Mens vi venter på at dø. Som inspiration til denne fællestime ligger DR2-programmet “Mens vi venter på at dø” med Jørgen Skouboe og John Dahl. Under mantraet “vi kan lige så godt have det sjovt, når vi alligevel er her” dyrkede Skouboe og Dahl i otte episoder på DR2 det unyttige ved at udleve små skøre drengedrømme, bygge noget ligegyldigt, grave et hul eller udføre et andet unyttigt projekt, der ellers ville være druknet i hverdagens travle fornuftsrutiner. I denne fællestime træder vi i Skouboe og Dahls fodspor og hylder det unyttige!

24/2: Hvem skal bestemme. Hvor meget skal staten bestemme i dit liv? I et demokrati bestemmer vi det sammen. Men hvem har bestemt, at det skal være sådan?

3/3: Hvem er hvem? De to kolleger Erik H. Jensen og Steffen Jonassen vil i denne fællestime komme ind på de mange forskellige roller, vi alle nødvendigvis påtager os i løbet af livet. Blot vær dig selv! Lyder et af tidens mantraer. Men hvornår er man egentlig sig selv? Ved eksempler og små øvelser vil vi sammen dykke ned i rollernes forunderlige verden. Det kan være både lærerigt og sjovt at turde indtage positioner og meninger fra folk, som man er uenige med i en diskussion. Prøve at argumentere med modstanderens holdninger, for måske at nå frem til nye og overraskende erkendelser.

10/3: Politi

14/4: Barn af et tvangsægteskab

21/4: Oplæg v. Ida Ebbensgaard fra Zetland. Oplægget kommer til at handle om den moderne medieudviklings store udfordringer til den enkelte og samfundet – og Zetlands bud på, hvad der bør gøres anderledes.

28/4: Atomkraft ja tak. I dette foredrag sættes fokus på et emne, der næsten ikke diskuteres i Danmark; Atomkraft. Emmet er tabuiseret og enhver diskussion lukkes hurtigt ned, men er der noget at diskutere? Er atomkraft noget vi er nødt til at forholde os til i en tid, hvor miljøvenlige energi-teknologier efterspørges og hvor vi forsøger at gøre os energi-uafhængige af udemokratiske regimer? Om Atomkraft er en del af en løsning eller bare gør energi- og miljøproblemer endnu større er det, vi skal undersøge og diskutere.

26/5: Åben scene. Denne fællestime er lige præcis, hvad den giver sig ud for: en åben scene! Vi stiller en scene an – og vi fylder den op med indhold! Musik, kunst, højtlæsning, dans og alt der i mellem. Alt kan ske!

9/6: Fælles balance

 

Kunne et højskoleophold være noget for dig? Bestil en rundvisning på skolen her.

Hadsten Højskole