Vælg en side

Højskoleliv

HØJSKOLEOPHOLD I HADSTEN

På et højskoleophold er der ikke mange dage, der ligner hinanden, når over 100 unge mennesker bor under samme tag. Der er dog dele af hverdagen, der følger en fast struktur. Læs her om, hvad livet og hverdagen på Hadsten Højskole byder på.

Hverdagen
Morgensamling, undervisning og måltider er nogle af de elementer af dagligdagen, der ligger fast. Til morgensamling synger vi en sang og hører et oplæg fra enten en lærer eller en elev. En dejlig måde at begynde dagen på. Vi samles igen til middag, og efter de sidste undervisningstimer samles vi så til aftensmad. Aftenerne er fri til afslapning, til at gå i værkstederne, spille spil, se en film eller noget helt femte. Her er altid lidt forskelligt at give sig til.

Gangråd på højskoleopholdet
Vesterhus, Sønderhus, Østerhus og Trelleborg . Det er de fire forskellige gange, du kan komme til at bo på, hvis du tager et højskoleophold hos os i Hadsten. Dem du bor på gang med, er det vi kalder et gangråd. Hvert gangråd har en opholdsstue tilknyttet, hvor du kan slappe af i fritimer og om aftenen. Gangrådene har også en lærer tilknyttet, så du altid har én, du kan komme til og vende stort og småt.

Kaffeaftener
En af hverdagsaftenerne i ugen er der kaffeaften. Det er en aften, hvor et af de fire gangråd står for en hyggelig aften med en aktivitet. Det kan være alt fra quizaften, volleyball turnering, skattejagt og sangaften.

Fællesmøder og husråd
To gange i løbet af et højskoleophold er der valg til Husrådet. Husrådet består af fire valgte elever, der kommer til at stå for de såkaldte fællesmøder, der ligger hver anden onsdag. På fællesmøderne kan eleverne bringe forskellige emner op eller få vendt gode ideer, så højskolen bliver ved med at være et godt sted at være. Det kan handle om alt fra udvalget af vegetarmad og aftenaktiviteter til initiativer uden for skolen og måden at være sammen på. Intet er for stort eller småt. På fællesmøderne er det Husrådet, der styrer slagets gang.

Speakers Corner
Inspireret af Speakers Corner i Hyde Park, der er en talerplads med ytringsfriheden i højsædet, har vi på højskolen et tidsrum, hvor både elever og lærere kan blive hørt under højskoleopholdet. Speakers Corner fungerer som en forlænget morgensamling onsdag formiddag. Her er der tid og rum til at bringe noget op, som du har på hjerte. Speakers Corner kan være et oplæg, men kan også bruges som et debatforum, hvor resten af elevholdet forholder sig til nogle problematikker eller spørgsmål om et givent emne.

Musiktime
Intet højskoleophold uden sang og musik. Vi synger faktisk hver dag til morgensamling. Men alligevel oplever vi, at elever tit efterspørger endnu mere fællessang. Derfor har vi om onsdagen en musiktime, hvor der er god tid til at få sunget fx nogle af de nye sange fra den 19. udgave af højskolesangbogen. Og så kan du selvfølgelig også ønske de yndlingssange, du ikke kan få nok af.

Einsteins diciple
Hvem er de? Einsteins diciple er festudvalget på Hadsten Højskole, der sørger for sjove fester, med alt hvad det indebærer. Festudvalget planlægger, køber ind og står bag baren, når weekenden og feststemningen melder sig. Ofte er det også Einsteins diciple, der finder et tema til festen. Og hvorfor er lige Einstein? Vores festlokale var oprindeligt et fysiklokale, og derfor er det blevet opkaldt efter Einstein.

Friweekend og højskoleweekend
Der findes to slags weekender på Hadsten Højskole. Den ene kaldes friweekend. Her kan du selv vælge, om du vil hjem på weekend, eller om du vil blive på højskolen. Der er ikke noget fast skema for friweekender. Her er højskoleweekender anderledes, da det er en obligatorisk weekend med et fast program. Til hver højskoleweekend er der et weekendudvalg, der sammen med to lærere er med til at planlægge weekenden under et givet tema eller emne. Tidligere har der været weekender under overskrifter som “Politik, retorik og Paradise Hotel” og “Dekonstrueret maggiterning”. Der er altid god plads til kreativitet og initiativ, når man er med til at planlægge en weekend.

Fælles ansvar
Under dit højskoleophold kommer du til at blive en del af et stærkt fællesskab, hvor vi løfter i flok. Det betyder blandt andet også, at der er forskellige ansvarsomåder på skolen – nogle frivillige og andre obligatoriske. Der er fælles rengøring hver onsdag før middag, så vi sørger for at lokaler, gange og værelser er rare at være i. I løbet af et højskoleophold har gangrådene køkkentjans på skift. Her hjælper man med at vaske op og tørre borde af i spisesalen, så der er fint og rent til næste måltid.

Fællestimer fredag eftermiddag
Om fredagen runder vi ugen af i samlet flok. Det gør vi efter middag, hvor vi bruger to timer af eftermiddagen, hvor hele elevholdet er samlet. Det er to timer, der kan byde på mange forskellige indtryk, oplevelser og debatter. I den følgende kalender kan du se, hvilke fællestimer der er planlagt for det nuværende elevhold – og for efterårsholdet 2022.

 

Fællestimer, foråret 2023:

13/1: Afrikansk dans. Denne fredag skal vi op af stolene og ud på gulvet. Vi får besøg af danseren Jessie, som sørger for et kæmpe energiboost og en tidlig fredagsfest i gymnastiksalen.

20/1: Fælles kunst. Denne fredag byder på et sanse bombardement. Hvilken lyd har en grønsag? Kan en peberfrugt fremstilles yndefuldt? Hvordan danser en gulerod ballet? Ud fra fælles oplæg, laves der i mindre grupper artistiske værke til en fælles udstilling.

27/1: To retters

3/2: Barn af et tvangsægteskab

10/2: Mens vi venter på at dø. Som inspiration til denne fællestime ligger DR2-programmet “Mens vi venter på at dø” med Jørgen Skouboe og John Dahl. Under mantraet “vi kan lige så godt have det sjovt, når vi alligevel er her” dyrkede Skouboe og Dahl i otte episoder på DR2 det unyttige ved at udleve små skøre drengedrømme, bygge noget ligegyldigt, grave et hul eller udføre et andet unyttigt projekt, der ellers ville være druknet i hverdagens travle fornuftsrutiner. I denne fællestime træder vi i Skouboe og Dahls fodspor og hylder det unyttige!

24/2: ”Hvad fanden er meningen”. En time hvor vi i fællesskab går på jagt efter meningen med det hele. Er der en mening med livet, eller er der måske flere, og i så fald hvordan finder vi lige frem til dem?

3/3: Tænkepause: Myrer. Hør om myrernes forunderlige levevis. Myrerne har bl.a. opfundet telekommunikation, landbrugsdrift og aktive solfangere. Foredraget tager udgangspunkt i Tænkepausen “Myrer” fra Aarhus Universitetsforlag. Foredragsholder: Seniorforsker Joachim Offenberg, Institut for bioscience, Aarhus Universitet.

10/3: Oplæg v. Ida Ebbensgaard fra Zetland. Oplægget kommer til at handle om den moderne medieudviklings store udfordringer til den enkelte og samfundet – og Zetlands bud på, hvad der bør gøres anderledes.

17/3: Åben fællestime

24/3: Studietur

21/4: Atomkraft ja tak. I dette foredrag sættes fokus på et emne, der næsten ikke diskuteres i Danmark; Atomkraft. Emmet er tabuiseret og enhver diskussion lukkes hurtigt ned, men er der noget at diskutere? Er atomkraft noget vi er nødt til at forholde os til i en tid, hvor miljøvenlige energi-teknologier efterspørges og hvor vi forsøger at gøre os energi-uafhængige af udemokratiske regimer? Om Atomkraft er en del af en løsning eller bare gør energi- og miljøproblemer endnu større er det, vi skal undersøge og diskutere.

28/4: Åben fællestime

26/5: Åben scene. Denne fællestime er lige præcis, hvad den giver sig ud for: en åben scene! Vi stiller en scene an – og vi fylder den op med indhold! Musik, kunst, højtlæsning, dans og alt der i mellem. Alt kan ske!

2/6: Love Spring

9/6: Fælles balance

 

Fællestimer, efteråret 2023:

25/8: Lip dub. I denne fællestime skal vi lave en musikvideo sammen. Men ikke en hvilken som helst musikvideo. Den skal nemlig filmes i one-take og filmes rundt på hele skolen – og der er ingen grænser for, hvor gakket det bliver.

1/9: Fællestime om studierejsen.

8/9: Humor v. Per Ryt-Hansen: Spring over hvor gærdet er sjovest, og få en alvorlig indføring i humorens fascinerende verden. Fænomenet humor præsenteres gennem humorfaglighed, store højtflyvende tanker, lavpraktiske eksempler og små meningsfulde øvelser ved bordene.

29/9: Grøntsagskrea. Denne fredag byder på et sanse bombardement. Hvilken lyd har en grønsag? Kan en peberfrugt fremstilles yndefuldt? Hvordan danser en gulerod ballet? Ud fra fælles oplæg, laves der i mindre grupper artistiske værke til en fælles udstilling.

6/10: Åben fællestime.

13/10: Hadsten Højskoles Elevforening står for fællestimen.

20/10: Mizz Privilize. Vi får besøg af dragqueen Mizz Privileze til et brag af en fællestime. Mizz Privileze holder først et foredrag om livet som drag. Derefter bliver der skruet op for tempoet og musikken, når vi skal opleve et vaskeægte dragshow.

27/10: Joachim Adrian: There is a crack in everything, thats how the light gets in. Træd med ind i denne lysstribe og lad dig forføre af den visuelle fortællings kraft, når fotograf og højskolelære Joachim Adrian viser sine historier, som han finder som små sprækker i virkeligheden. Som en dans mellem mennesker, der ikke kender hinanden. Fra de bonede gulve hos dronningen til de slidte på et børnehjem. Det er prisvindende dokumentarfotografi. Det er røverhistorier. Det er sange fra et kamera.

3/11: Info kommer senere.

17/11: Zetland: Oplæg v. Lea Korsgaard fra Zetland. Oplægget kommer til at handle om den moderne medieudviklings store udfordringer til den enkelte og samfundet – og Zetlands bud på, hvad der bør gøres anderledes.

1/12: Afrikansk dans: Denne fredag skal vi op af stolene og ud på gulvet. Vi får besøg af danseren Jessie, som sørger for et kæmpe energiboost og en tidlig fredagsfest i gymnastiksalen.

8/12: Åben fællestime.

Hadsten Højskole